Theetijd

Kreeg je voorheen bij mensen hoogstens de keuze tussen thee en koffie, nu is het: wil je zwarte thee of groene thee? Of wil je rooibos? Er komen steeds meer theesmaken bij. Citroen, sinaasappel, kersen, en bosvruchten vinden we al gewoon. En voor wie het wat minder standaard wil ligt er in de supermarkt caramelised-pear-thee, chocolate-mint-thee, smooth-chai-thee, of minty- morocco-thee. Liever groene thee? Ook in de groene thee valt er volop te kiezen. Groen ginseng, groen cranberry, groen puur, groen jasmijn – je zegt het maar.

In de koude natte herfstmaanden is het heerlijk: een kopje thee. Thee is helemaal hot!

Zullen we een kopje thee drinken?

In een café of restaurant wordt het steeds spannender om thee te bestellen, omdat je nooit weet wat er zal volgen: een gewoon theezakje, een doos vol smaakjes, een pyramidevormig zakje aan zo’n gevingerhaakt koordje, losse thee in een soort trechter met gaatjes, een staafje van aluminiumfolie, een complete theepot, al dan niet voorzien van een theezeefje, of, wat ik laatst tegenkwam, een rij potten met losse thee met daarbij een stapel zakjes, die je dan zelf mocht volscheppen met het mengsel naar keuze.

Groene of zwarte thee?

Terug naar de groene thee. Wat is het verschil tussen groene thee en zwarte thee? De blaadjes van zwarte thee reageren na het plukken met zuurstof, dit heet fermentatie. Bij de blaadjes van groene thee wordt dit proces gestopt, waardoor de blaadjes (inderdaad) groen blijven. Groene thee bevat allerlei vitamines, mineralen en stofjes die kanker en hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Ook zit er fluoride in, wat helpt om tandbederf tegen te gaan, en wat goed is voor je botten. Nu is het zo, dat alle positieve eigenschappen van groene thee, ook aan zwarte thee toegeschreven kunnen worden. Mensen schijnen groene thee als gezonder te beleven, maar dit is nog nooit wetenschappelijk bewezen.

Wat is nou echte “Thee”?

Veel wat er als “thee” wordt verkocht, is geen echte thee. Met echte thee bedoel ik iets wat gemaakt is van blaadjes van de theeplant. Wanneer je in een horecagelegenheid muntthee bestelt, dan krijg je een glas heet water met takjes munt. Het is heerlijk met flink wat suiker of honing. Dit is dus eigenlijk een kruidendrank. Maar in het alledaagse spraakgebruik heet het thee. Rooibosthee is ook geen echte thee. Rooibos komt van de rooibosstruik. Deze struik komt alleen voor in Zuid-Afrika. Het is een groene struik met kleine naalden, die in zijn zevende jaar een vuurrode kleur krijgt en dan afsterft. Sterrenmix, vervolgens, is ook geen thee. Sterrenmix is samengesteld uit venkelzaad, zoethout, steranijs, pepermunt, anijszaad en jeneverbes. Dit soort mixen noemen we, ondanks dat er dus geen thee in zit, kruidenthee. Kruidenthee is een goed alternatief voor mensen die ‘s avonds geen theïne willen drinken. Theïne heeft net als cafeïne een opwekkend effect. Ook zijn er mensen die gevoelig zijn voor looizuur. Dit zit wel in gewone thee, en niet in kruidenthee.

Met thee is het net als met drank: je kunt een doosje met twintig theezakjes kopen van het huismerk van je plaatselijke super, en je kunt in de speciaalzaak Witte Darjeeling kopen voor vijftien euro per ons. Dit laatste heb ik zelf nog nooit gedaan. Maar als ik het zou doen, dan zou ik het precies willen zetten zoals het hoort. Dus het water niet heter maken dan zeventig graden, en dat ga ik dan meten met een speciale theethermometer. Ik meet twee theelepels thee per kopje af. En dan laat ik het zes minuten trekken. Er zijn speciale theezandlopers in de handel, maar dat lukt wel met de stopwatch op mijn smartphone.

Jägerthee

Nu we het toch over drank hebben, wil ik dit stukje over thee afsluiten met Jägerthee. Voor als het een barre winter wordt! Breng een mengsel van 400 milliliter rode wijn en 100 milliliter strohrum (met 60% alcohol) in een pannetje tegen de kook aan. Doe anderhalve theelepel zwarte thee, een kaneelstokje, twee kruidnagels en een stukje schoongeboende sinaasappelschil in een theepot, en giet het drankmengsel er overheen. Zes minuten laten trekken, opdrinken en je hebt het gegarandeerd weer warm!

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+