Is ‘s middags warm eten goed voor de lijn?

Laatst sprak ik een vriend die probeerde af te vallen. Hij had er onder andere voor gekozen om de warme maaltijd tussen de middag te nuttigen. Want dat was beter voor de verbranding. Aangezien hij drie dagen in de week werkt op een plaats waar je geen warme lunch kunt krijgen vroeg ik me af hoe hij dat praktisch oploste. Hij vertelde dat hij de dag van tevoren voor twee dagen kookte en het eten in een bakje meenam naar zijn werk, waar hij het opwarmde in de magnetron.

Ik vroeg me onmiddellijk af of dit de moeite waard was. Vooral ook omdat hij vertelde dat hij ‘s avonds laat zo’n honger had dat hij vlak voor het naar bed gaan nog boterhammen met kaas nuttigde. Is tussen de middag warm eten een goede manier om kilo’s kwijt te raken? Of maakt het niets uit?

Voor het antwoord op die vraag ben ik gaan kijken naar hoe de spijsvertering werkt en het metabolisme, ook wel de stofwisseling genoemd.

Spijsvertering

De spijsvertering werkt als volgt. Het voedsel dat we eten, komt via de slokdarm terecht in de maag. Onze maag kneedt en vermaalt het voedsel en vermengt het met maagsap. Vetten, eiwitten en koolhydraten worden afgebroken tot stoffen die via de darmwand in het bloed kunnen worden opgenomen. De rest komt terecht in het darmstelsel. Een normale warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd is, hoe langer de maag erover doet om hem te verteren. Onze spijsvertering werkt ‘s nachts gewoon door, maar wat trager dan overdag.

Stofwisseling

Bij de stofwisseling -de naam zegt het al- worden stoffen uit de voeding omgevormd tot andere stoffen. Dit wordt ook wel de verbranding genoemd. De oorspronkelijke energie uit de voeding wordt opnieuw omgezet in energie. Deze energie wordt voor een deel gebruikt om ons lichaam op temperatuur te houden en voor een deel om onze organen aan de gang te houden en om activiteiten te kunnen verrichten. Niet verbruikte energie slaat het lichaam op als vet. De stofwisseling gaat snel wanneer we ons inspannen, en traag wanneer we slapen of inactief zijn.

Warm middageten goed voor de lijn?

De conclusie lijkt me, dat het wat de vertering en verbranding van de warme maaltijd betreft, in verband met afvallen helemaal niets uitmaakt of je hem tussen de middag nuttigt of ‘s avonds. Want de vertering en de stofwisseling gaan altijd door. Dat het ‘s nachts allemaal wat trager gaat dan overdag, maakt voor het eindresultaat niet uit. Waar het uiteindelijk om gaat is of er een goede balans is tussen de energie die je uit eten en drinken haalt, en de energie die je lichaam verbruikt.

Mijn vriend kan zich dus het gezeul met bakjes voortaan besparen en gewoon warm eten als hij ‘s avonds uit zijn werk komt. Verder kan hij rustig ‘s avonds nog een boterham nemen, maar dan niet met vette kaas maar met iets lichts zoals Sandwich Spread of appelstroop. Het gaat er niet om wanneer hij eet, maar wat hij eet.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+ 

  • Tanya

    Ik ben nu al een aantal weken bezig met smorgens een broodje, smiddags om 12 uur warm aan het eten en om 6 uur een lichte lunch. En het werkt! Mijn spijsvertering kan dit veel beter aan en ik val rustig af. Ik at voorheen heel veel avondeten en ik had de hele dag door honger. Dat is nu niet meer zo. Waarschijnlijk is dit voor iedereen anders, maar mijn conclusie is dat het werkt 🙂

  • Eduard Willem van Agteren

    38 kilo afgevallen met in de middag warm eten.In de middag energie en het heerlijke gevoel daarbij.Zonde om dat voor de televisie te verspillen op de bank.De hele dag op een boterhammetje wachten op een warme maaltijd ga ik niet meer doen.