Hoe vers is die vis?

Wel eens getwijfeld bij het uitpakken van een vers gekochte vis op de markt? Tuur je in de oogjes van het geschubde beestje om te checken of de vis inderdaad diezelfde ochtend nog gevangen is? En weet je wel zeker dat het maaltje van die avond rond het vriespunt bewaard werd in die zaak waar je het een paar uur geleden kocht? Geen nood. Het is namelijk een stuk gemakkelijker geworden om de versheid van vis thuis te beoordelen. Ook als je geen kenner bent.

Hoe vers is jouw vis app

Tijdens de openingsceremonie van de grote internationale seafood beurs in Bremen werd deze week de geüpdate versie van de iphone app ‘ How fresh is your fish?’ gepresenteerd. De app helpt je om de geur, textuur en het uiterlijk van de ogen, huid en kieuwen van de vis te beoordelen. Daarna geeft de app aan hoeveel dagen je de vis nog kunt bewaren.

De iphone app ‘How fresh is your fish’ is eigenlijk ontwikkeld voor de professionele gebruikers zoals supermarkten en visverwerkers maar kan ook prima door ons consumenten gebruikt worden. Het voedingscentrum raad ons aan twee keer per week vis te eten omdat het goed is voor de gezondheid. Dit komt voornamelijk vanwege de visvetzuren (oega-3-vetzuren) die goed zijn voor hart- en bloedvaten.  Maar de vis heeft meer in zijn mars. Er zitten B-vitamines, goed verteerbaar eiwit en mineralen in vis. Viseters hebben bovendien ruim 40% minder kans op een herseninfarct.

Aan visvetzuren worden nog veel meer positieve effecten toegeschreven. Zo zouden ze de kans op dementie, depressie, diabetes en gedragsstoornissen, zoals ADHD, verminderen. Van al deze effecten geldt dat meer onderzoek nodig is. Ook is niet helemaal zeker of het alleen de visvetzuren zijn die voor deze positieve effecten zorgen.” Bron: Voedingscentrum

Vis vers?

Visje gekocht en wil je zeker weten dat je eetgezelschap verzadigd maar ook gezond weer vertrekt dan kun je dus gebruik maken van de handige, gratis applicatie op je mobiel. Belangrijk is wel dat de vis gestript, gewassen en verder onbehandeld is. Voor een lekkerbekje hoef je de telefoon dus niet tevoorschijn te halen.

Sinds de lancering  in mei 2010  is de app al in 11 talen te verkrijgen en in meer dan 50 landen gedownload. Met de eerste versie kon twee jaar geleden alleen nog zalm, kabeljauw en schol testen. Nu zijn daar vier keer zoveel vissoorten aan toegevoegd. Dus welke vis je ook gaat bereiden, met je telefoon weet je zeker of die vers is. En als je het mobieltje dan toch in je hand hebt, bel dan je vrienden op om ze uit te nodigen voor een lekker diner.

 

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+