Hamburger? Doe mij maar een nonnevot – Carnaval!

Aankomend weekend is het weer zover: Carnaval!  Miljoenen mensen storten zich – verkleed – in het feestgedruis om met zijn allen praalwagens te bekijken, te hossen, polonaises te lopen en te zuipen. Maar wist je dat carnaval van oudsher geen zuip- maar een eetfestijn is?

Vette dinsdag

Volgens de traditie duurt carnaval van zondag tot en met dinsdagavond. Als de klok 00:00 aangeeft begint de vastentijd van 40 dagen. Dan is het Pasen. In de carnavalsdagen kon iedereen zich dus  nog even goed volstouwen met eten. Op vette dinsdag (ook wel dikke dinsdag genoemd) werd al het vet in huis verzameld en opgegeten zodat het niet zou bederven. Je moet er maar van houden. Vandaag de dag voeren hamburgers en friet de boventoon als het om eten tijdens de carnaval gaat, maar ook broodjes shoarma en pizza vinden gretig aftrek. Lekker simpel en snel. Wie het echt goed wil doen gaat natuurlijk voor de echte traditionele carnavalsspecialiteiten zoals Nonnevotten en Mutchenmandeln om maar eens wat te noemen.

NonnevotDe kont van een non

Nonnevot is Limburgs voor ‘de kont van een non’. Dat klinkt niet heel smakelijk maar dat is dit gefrituurde gebakje in de vorm van een lus met een knoop nou juist wel.  Vroeger werden de nonnenvotten ’s ochtends gebakken om ze ’s middags mee te nemen naar de optocht. Tegenwoordig kun je ze in Limburg ook buiten de carnaval gewoon bij de bakker krijgen.

Zoet en vet

Ook de Mutchenmandeln uit Kerkrade zijn een feest om te eten. Ze zien eruit als amandelvormige donutgaten en net als nonnevotten zijn deze lekkernijen gefrituurd. Al dat vet zou de alcohol mooi kunnen neutraliseren, zo dachten ze vroeger. Helemaal gelijk hadden ze daar niet in, het alcoholpercentage in je bloed neemt van al dat vette eten niet af maar je voelt je wel minder dronken.

De kop van een kalf en een buitenbeentje

En dan is er nog Tete de Veau (kalfskop). Lang geleden werd door de rijke carnavalsvierder een kalf geslacht. De kop werd bereid in een grote ketel boven het vuur. Tegenwoordig maak je het gewoon met kalfsvlees in je eigen keuken. Scheelt een hoop rommel.  Ook de boeremoos (boerenkoolstamppot) wordt nog veel gegeten met carnaval. Tijdens de traditionele boerenbruiloft is dit wat de pot schaft en veel carnavalsvierders eten het om een flinke bodem te leggen. Dit gerecht is alleen niet onlosmakelijk verbonden met carnaval en in dit geval dus een beetje een buitenbeentje.

Geen vlees maar vis

Wanneer je alle dagen carnaval hebt overleefd mag je woensdag (Aswoensdag) gaan haringhappen, nadenken over hoeveel calorieën kroket bevat of in je Hangmat gaan liggen. De vastentijd is dan immers ingegaan en vlees mag niet meer gegeten worden. Vaak wordt bij de haring witbrood gegeten.

Mocht je dit weekend en begin volgende week dus een rommelende maag krijgen tijdens de polonaise, denk dan eens aan de kont van een non in plaats van aan een hamburger. Alaaf! Oja, wat eet jij met carnaval?

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+