Zumba, een sierlijke workout

Af en toe volg ik in mijn sportschool nieuwe lessen. Hoewel Zumba al jaren bestaat, had ik het nog niet zo vaak gedaan, dus hoogste tijd om het weer eens op te pakken. Ik ben goed voorbereid: ik heb dansgympen. Die hebben een zool die uit twee delen bestaat, en zijn dus lekker soepel. En dat is nodig bij Zumba, want daar moet alles lekker soepel zijn, niet alleen je schoenen, maar ook je hele lichaam.

Wat gebeurt er nu precies? De hele les ben je eenvoudige dansjes aan het doen op salsa- en sambamuziek. Hierbij worden salsa-moves gebruikt, dat wil zeggen dat je veel beweegt met je heupen. Ook worden er buikdansbewegingen gebruikt. Ooit heb ik een jaar salsa- en merengueles gehad, waarbij ik heb geleerd hoe je je heupen beweegt. Men zegt wel dat Hollanders niet met hun heupen kunnen zwaaien omdat ze daar te stijf voor zijn, maar volgens mij is dat onzin. Het is gewoon een bepaalde basistechniek, die je in een lesje of wat kunt aanleren, en die je vervolgens bij alles kunt gebruiken. Dus ook bij Zumba. Maar het is niet noodzakelijk om dit te kunnen voor Zumba. Je kunt ook gewoon de instructeur imiteren, dan kom je ook een heel eind.

De les begint met een opwarmdans, waarna het tempo snel wordt opgevoerd. Tussendoor is er af en toe een rustiger nummer om weer even op adem te komen. De muziek is vaak van Shakira of een aanverwante artiest.

Wat mij opvalt aan de verschillende docenten van wie ik Zumba heb gehad, is dat ze allemaal zo vrolijk zijn. Ze zingen mee met de muziek, dansen zelf om het hardst natuurlijk, en wat ik ook prettig vind: ze leggen geen ellenlange choreografie uit, maar ze doen het gewoon één keer voor, of ze zeggen gewoon: “Doe maar met mij mee.” Bij degenen die het niet kunnen volgen komen ze er gewoon even naast staan om het samen te doen. Kortom het is een heel relaxte les, waarbij je je toch flink inspant.

Het leukste bij Zumba vind ik de nummers waarbij je een bepaalde serie pasjes maakt, en waarbij de muziek steeds sneller gaat. Dit ziet er namelijk heel komisch uit. En tegelijkertijd is het een uitdaging om die bewegingen steeds sneller te doen, en is het een goede work-out. Kortom, ik vind Zumba een ideale mix van inspanning en ontspanning. En het grappige is, dat het woord Zumba uit het Colombiaans – Spaans komt, waar het zowel “snel bewegen” als “lol hebben” betekent.

Wil je nu ook een keer naar Zumba, dan vraag je je misschien af wat je het beste aan kunt trekken. Dansgympen zijn handig, maar de meeste mensen dansen gewoon op hun sportschoenen. De instructrices dragen meestal een sporthemdje en een driekwart sportbroek. Voor de rest heeft iedereen aan wat je meestal in een sportschool aantreft: de joggingbroek met t-shirt of hemdje. Natuurlijk kun je speciale Zumbatopjes en hippe cargo pants aanschaffen, dan zie je er leuk uit, maar dit is zeker geen must. Ik kan iedereen wel aanraden om eens Zumba te proberen.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+