Sportschool: Tarzan vs Jane

Sinds een goede vriend van me regelmatig met mij meegaat naar de sportschool, krijg ik allerlei inside information uit de herenkleedkamer toegeschoven. Bij Tarzan in de omkleedruimte gaat het er anders toe dan bij Jane, en het grappige is dat het precies tegenovergesteld gaat aan wat je zo zou verwachten.

Immers wij vrouwen hebben de naam dat we kletsen, roddelen, onszelf met elkaar vergelijken, en heel erg op ons uiterlijk gericht zijn. Terwijl mannen zogenaamd rechtstreeks zijn, ze zouden niet eindeloos ouwehoeren over persoonlijke zaken, ze zouden meer op het resultaat gericht zijn, kortom, gewoon sjorren aan die gewichten en niet zo veel meer.

De realiteit

Hoe anders is de realiteit! In de dameskleedkamer wordt helemaal niet veel gekletst, laat staan dat er wordt geroddeld. Veel dames komen om deel te nemen aan een les Zumba of Bodypump, die kleden zich heel snel om, anders komen ze te laat. Ik zie ook veel vrouwen al in de sportkleding binnenkomen, die wisselen alleen de schoenen en stoppen hun handtas in een kluisje, en hup, gaan met die banaan. De enige uitgebreide kletsende vrouwen zijn vrouwen met alle tijd van de wereld die met een vriendin komen. Maar die kletsen met hun vriendin, en met niemand anders. Er wordt ook niet uitgebreid op uiterlijk vergeleken. Laat staan dat er een vrouw uitgebreid voor de spiegel zou gaan staan om te kijken of ze al een wasbord a la Doutzen Kroes, het topmodel, heeft. Het enige waar vrouwen de spiegel voor gebruiken is het borstelen van hun haar, en het aanbrengen van een nieuw laagje dagcréme. Een snelle check of alle kleding zit zoals het hoort, en madame kan de deur weer uit.

Nee, dan de herenkleedkamer. Daar wordt gepraat over voetbal en vrouwen, maar men roddelt er ook over andere mannen. Mannen die uitsluitend naar de sportschool lijken te komen om stiekem naar vrouwen te kijken, moeten het ontgelden. “Heb je hem weer zien zitten loeren vandaag?” gaat het dan. Overigens, ik als vrouw heb werkelijk nog nooit gemerkt dat er een man continue naar me zat te loeren in de sportschool. Maar goed. Blijkbaar houden de heren elkaar goed in de gaten.

In de groep mannen worden met bovendien in de sauna nogal persoonlijke zaken besproken zoals hoe het staat met werk, relatie en gezondheid. Kom daar maar eens om in de damessauna! Daar gaat de conversatie niet veel verder dan:
“Wat staat de sauna heet vandaag!”
“O, ik vind het juist wel lekker.”
Of: “Moet je niet een doekje om je hoofd doen? Anders droogt je haar zo uit.”
“Nee, ik heb het net nat gemaakt.”
Waar Jane de kleedkamer en de sauna dus puur functioneel gebruikt, daar vergelijken de Tarzans onderling de spierbundels, en staan uitgebreid voor de spiegel te ijdeltuiten. Precies andersom als dat je zou verwachten! En hoe gaat het er aan toe in jouw kleedkamer?

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+