Kruiden van eigen balkon

Kruiden, groente en fruit uit eigen (stads)tuin is in 2012 helemaal trendy. Zo is bijvoorbeeld square foot gardening een hit: een moestuin in een bak met een oppervlakte van een vierkante meter. Maar niet iedereen heeft de ruimte om zo’n bak neer te zetten. Voor de tuinlozen onder ons, voor de mensen met de piepkleine balkonnetjes, is er gelukkig ook iets te kweken: tuinkruiden!

Goede tuinkruiden haal je uit het tuincentrum of van een plantenmarkt. Je kunt ze natuurlijk ook zelf zaaien maar dan krijg je wel heel veel plantjes. Voor een één- of tweepersoonshuishouden kun je net zo goed in de lente kant-en-klare plantjes halen.

De basilicum en bieslook die je in de supermarkt in een potje koopt, zijn niet zo geschikt om te planten. Dat komt omdat deze planten in zo’n razend tempo worden opgekweekt dat ze geen goed wortelstelsel ontwikkelen. Wanneer je toch zo’n supermarktplant wilt gebruiken voor je kruidenbak, plant hem dan direct over in een grotere pot met voedzame aarde. Plant sowieso alle kruiden die je koopt over in een bloembak, liefst op een plek waar ze niet in de volle zon staan maar ook niet helemaal in de schaduw. Ze smaken echt lekkerder in het eten dan kruiden uit een potje. Bovendien hebben ze ook elk hun eigen effect op de gezondheid.

Peterselie: de ademverfrisser

Dit kruid kan gebruikt worden in bijna elk gerecht. Zowel in de soep als in salades, in zuivelgerechten, bij vis, bij vlees of als saus. Wanneer je een gerecht hebt gegeten dat rijk aan knoflook is, dan kan je door te kauwen op peterselie je adem verfrissen. Peterselie werkt vochtafdrijvend en bevordert de spijsvertering.

Dille: goed voor de borstvoeding

Dille is heerlijk bij vis. Maar ook in een salade of in de soep gaat dille prima. Van de zaadjes kun je thee trekken die licht slaapverwekkend is, een soort slaapdrank dus. Dille schijnt ook goed te zijn bij borstvoeding omdat het de melkafscheiding bevordert.

Lavas: tegen zweetvoeten

Veel mensen kennen dit kruid onder de naam maggiplant. Je zou dan ook denken dat lavas een ingrediënt van Maggi is. Dat is echter niet zo. Het bekende flesje Maggi aroma smaakversterker bestaat uit water, tarwe-eiwitten, aroma’s, gistextract en zout. Maar de smaak lijkt ontzettend op die van lavas. En omdat Maggi in Nederland al vanaf 1895 op de markt is kan zo’n naamsverandering erin sluipen.

Lavas is ontzettend lekker in groentesoep, maar kan uiteraard ook gebruikt worden in stoofpotten, salades en sauzen. Het helpt tegen brandend maagzuur, en een aftreksel van lavasbladeren is goed tegen zweetvoeten.

Oregano: tegen diarree

Dit is het klassieke pizzakruid. Maar behalve op de pizza is het ook te gebruiken in soep, vlees- en pastagerechten. Thee van oregano helpt tegen diaree, en gezoet met wat honing is het een goede hoestdrank.

Tijm: tegen motten

Dit is een zeer veelzijdig plantje. Naast het gebruik in de keuken, in soepen, sauzen en stoofpotten, wordt tijm ook gebruikt in zeep, likeur, kruidenthee, hoestsiroop, en als sierplant. Tijm werd vroeger op de grond gestrooid om insecten buiten de deur te houden, en werd in de kledingkast gelegd tegen motten.

Munt: tegen reisziekte

Munt kan uiteraard ook overal in worden verwerkt, van frisse salades tot balletjes gehakt. Maar het meest bekende gebruik van munt is toch wel: in de muntthee. Muntthee is op het moment helemaal in om te bestellen in het café of in de strandtent. Dan is het goed te weten dat het niet alleen een hip, maar ook een heilzaam drankje is. Het is goed bij een beginnende verkoudheid omdat het een slijmoplossende werking heeft. Ook een stoombadje met munt is goed bij verkoudheid. Het helpt bij maagproblemen en bij reisziekte wordt aangeraden vooraf een kopje muntthee te drinken.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+