Iets onthouden? Maak een vuist

Een vuist maken met je hand zou er wel eens voor kunnen zorgen dat je dingen beter kunt onthouden. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Onderzoekster Ruth Propper en haar collega’s van de Montclair State University verdeelden de deelnemers aan het onderzoek in vijf groepen. Aan elke groep werd gevraagd 72 woorden te onthouden. Vier groepen moesten daarbij een vuist maken door in een rubberen bal te knijpen.

De eerste groep maakte 90 seconden lang een vuist met hun rechterhand voordat ze het rijtje woorden moesten onthouden. Vervolgens maakten ze, toen ze de woorden moesten ophalen uit hun herinnering, opnieuw een vuist.De tweede groep deed hetzelfde met hun linkerhand. De derde en de vierde groep maakten ook een vuist maar met twee verschillende handen. Dus eerst links en dan rechts of andersom.

Verschil tussen links en rechts

Het maken van een vuist met je rechterhand bleek een andere uitwerking te hebben dan het maken van een vuist met je linkerhand. Wannneer je je rechterhand dichtknijpt kun je een gebeurtenis beter opslaan in je geheugen , knijpp je je linkerhand dicht dan kun je een gebeurtenis uit het verleden beter herinneren.

De bevindingen suggeregren dat kleine bewegigingen van het lichaam invloed kunnen hebben op de manier hoe het brein werkt. “In de toekomst zal onderzocht worden onderzoeken Of Verbeter de hand balde of gebalde vuisten ook invloed hebben op bijvoorbeeld verbale of ruimtelijke vaardigheden, “zegt Ruth Propper

Het onderzoek van Propper werd gepubliceerd in Plos One. (www.plosone.org)

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+