De TransAmfietser deel 4: op weg naar het Westen

De TransAmfietser is nu echt aan het grote avontuur begonnen. Op 18 mei bereikte Henk het kruispunt van de Atlantic Coastroute en de TransAm, en vanuit daar gaat het pal west, om te eindigen bij de Stille Oceaan. De eerste overnachting op de route had hij gepland al kamperend op het grasveld van een brandweerkazerne in het plaatsje Mineral.

Helaas regende het dat het goot. Bovendien was er ‘s ochtends niemand aanwezig in de Bed & Breakfast waar hij had geslapen. Hij had een soort noodnummer, o, duizendmaal excuses, en na anderhalf uur kwam er een mevrouw om hem ontbijt te geven. Want om nou zonder ontbijt honderd kilometer te gaan fietsen, dat gaat niet, en in de staat waar hij nu is, Virginia, is niet iedere vijf kilometer een dorp zoals hier in Nederland.
Zodoende had hij tijd om via de website warmshowers.org een betere slaapplaats voor de komende nacht te organiseren. Hij vond iets in Acorn, een plaats niet ver van Mineral. Deze website is hem aangeraden door de lange-afstandsfietsers die hij tot nu toe is tegengekomen. Via de site stellen mensen hun huis open, gewoon omdat ze het leuk vinden avontuurlijke types te ontvangen. De slaapplaats in Acorn bleek een hippiecommune te zijn, waar hij gastvrij is ontvangen. Er wonen ongeveer dertig mensen, die leven van de handel in plantenzaden.

Via Charlottesville fietste hij door naar de Appalachen en daar begon het eerste serieuze klim- en daalwerk. Hij heeft duizend meter geklommen, maar in werkelijkheid het dubbele, vanwege al het heuvelen en dalen. De weg, de Blue Ridge Parkway was prachtig, met geweldige uitzichten. Het weer was warm en vochtig, waardoor zijn fietsshirt na een uur al nat was van het zweet, en zijn brilleglazen besloegen als hij stopte. Maar voor een lange-afstandsfietser hoort dat bij de experience. Aan het eind van de dag hangt hij gewoon zijn kleding te drogen, en de volgende dag fietst hij door.

Zijn volgende stop was de Natural Bridge bij Lexington, simpel gezegd: een rots overspant een riviertje. Dit natuurverschijnsel wordt in de streek het zevende wereldwonder genoemd, dus dat was een mooie stopplaats voor de nacht, ook omdat er een hotel naast ligt. Iedere avond wordt er onder de Bridge een klank- en lichtspel opgevoerd, al tachtig jaar lang. Het heet ‘The Drama of Creation’ en vertelt over de zeven dagen van de schepping. Er werd bij prachtige muziek gedraaid. Van het lichtspel kon Henk niet zo veel merken, maar de volle maan die in de kloof scheen maakte dat helemaal goed. Onze TransAmfietser heeft er nu 1490 kilometer opzitten. Voor wie meer wil weten: volg hem op henkfietstdetransamerica.waarbenjij.nu

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+