De TransAmfietser deel 3: Five Boro Bike Tour

Op 3 mei is Henk, de TransAmfietser, vertrokken naar New York.

De route van de TransAmerica fietstocht begint eigenlijk meer zuidelijk, maar eerst fietste hij mee met een evenement in de Big Apple, de Five Boro Bike Tour. Zoals de naam al zegt gaat deze fietstocht door vijf wijken van New York. Eerst moest hij op vier mei zijn startnummer ophalen in het zuiden van Manhattan. Op vijf mei moest hij om vijf uur opstaan. De Five Boro Bike Tour is het grootste fietsevenement van de Verenigde Staten, er fietsten dertigduizend mensen mee. Henk zat bij de eerste groep die vertrok, om kwart voor acht. Hij fietste mee in een groep voor een goed doel, de Life Is Priceless Foundation. Dit groepje verzamelde in de buurt van de start. Als groep reden ze naar de start, waar al duizenden fietsers stonden te wachten. Onder groot gejuich reden ze weg. Al snel viel de groep uit elkaar. Na een halfuur was Henk iedereen kwijt en de rest van de tocht heeft hij zonder groep gereden.

Het weer werkte in alle opzichten mee. De zon scheen en er was een frisse zeewind. De hele route was autovrij gemaakt dus de fietsers hadden de brede avenues van Manhattan, de Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island voor zichzelf. Het moet heel bijzonder zijn geweest om op deze manier door New York te fietsen. Het eindpunt lag bij Battery Park op de zuidpunt van Manhattan. Het was nog vroeg in de middag zodat er nog wat tijd was voor het bezoeken van Ground Zero.

De volgende dag, op 6 mei, vertrok Henk naar het zuiden via de Atlantic Coast Route. Met de ferry stak hij de Hudson over, en toen bevond hij zich in de staat New Jersey. Via een overnachting in het plaatsje Summit fietste hij naar Pennsylvania, naar het plaatsje New Hope. En op 8 mei kwam hij aan in Philadelphia, een klein stukje buiten de route, maar een stad die je natuurlijk niet links laat liggen.

Hoe bevalt het fietsen in de USA tot zover? Henk kan goed de weg vinden met de GPS en de routekaart. Het landschap is mooi. New Jersey wordt niet voor niets de ‘Garden State’ genoemd, en ook in Pennsylvania zijn de heuvels groen, hij fietst zo aan het begin van zijn tocht door een parklandschap. De Amerikanen zijn vriendelijk en belangstellend. Henk heeft al aan een scoutinggroep verteld over zijn fietstocht, hij heeft al enkele mensen ontmoet met Nederlandse roots die graag een praatje met hem maken. Een fietsenmaker, waar hij zijn voortassen wat vaster wilde laten zetten, heeft zijn hele fiets nog eens een keer goed nagekeken toen hij hoorde dat Henk met de fiets over de Rocky Mountains wilde gaan. De afgelegde afstand is, als je de tocht in New York meerekent, zo’n 350 kilometer.

Wie de tocht meer in detail wil volgen kan naar het TransAmerica-blog gaan dat door Henk zelf iedere dag wordt bijgehouden: henkfietstdetransamerica.waarbenjij.nu

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+