De TransAmfietser deel 2: laatste voorbereidingen

Op vrijdag 3 mei, vertrekt Henk de TransAmfietser naar New York. De afgelopen dagen is hij zijn spullen bij elkaar gaan zoeken. Van zijn fietsreis naar Jeruzalem had hij nog een paklijst liggen die hij aan het afwerken is.

Om enige orde te scheppen heeft hij zijn vijf fietstassen als volgt ingedeeld:
1. De stuurtas is het belangrijkste. Hierin zitten paspoort, bankpassen en verzekeringspapieren. Ook elektronica, zoals telefoon, fototoestel en GPS. Die tas neemt hij altijd mee, zelfs naar het toilet.
2. In zijn rechterachtertas zit zijn huis: een tent, tentstokken en haringen. De slaapmat en de slaapzak passen niet meer en zitten achterop.
3. De linkerachtertas is zijn klerenkast. Zowel de fietskleding als de vrijetijdskleding zitten er in. Ook de iPad, verpakt in bolletjesplastic, moet hier een schokvrij plekje vinden.
4. De rechtervoortas is de werkplaats. Hierin zitten reparatiespullen voor de fiets, een reservebinnenband, een EHBO-set en kaartmateriaal.
5. De linkervoortas is de keuken en voorraadkast. Mes, lepel en vork, mok en pannetje, een gasbrander en voldoende eten om het tenminste twee dagen uit te houden, want Amerika kent natuurlijk grote lege stukken.

Op zijn eerste fietsreizen had Henk de neiging van alles mee te nemen, want je wist immers maar nooit of je het nodig had. Bijvoorbeeld een broodmes en snijplank, een extra trui voor koude avonden, extra kabels en sloten, en dit alles heeft hij nooit gebruikt. Dus nu is zijn slogan: alles wat je thuislaat is meegenomen, want voor je het weet sleep je onnodig extra kilo’s mee.

Het was nog even de vraag of het fietsevenement in New York, de Five Boro Bike Tour, waar Henk op vijf mei aan meedoet, zou doorgaan. Dit in verband met de aanslag tijdens de marathon in Boston. Maar inmiddels heeft hij bericht gekregen dat de tocht doorgaat. Ook dit “side event” fietst hij voor het goede doel. Namelijk de Life Is Priceless Foundation, tegen depressie en suicide. Inmiddels heeft deze groep in totaal voor ruim $ 26.000 aan startgeld opgehaald.

Omdat campings ontbreken in New York, heeft Henk voor drie nachten een hotel geboekt. Op vijf mei rijdt hij de Five Boro Bike Tour, en op maandag 6 mei begint hij dan aan het grote avontuur: de TransAm. Uiteraard te volgen op deze site!

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+