De Transamericafietser 1

Op 3 mei 2013 vertrekt Henk van Bentum, mijn vader, naar de Verenigde Staten om daar de Transamerica te fietsen. Dit is een fietstocht van de oostkust naar de westkust. De tocht is 7000 kilometer lang. Hij is van plan om er drie maanden over te doen.

Op Energy Life zal tweewekelijks een blog staan, waarvan deze de eerste is. Het is mogelijk om de fietstocht vrijwel van dag tot dag te volgen via henkfietstdetransamerica.waarbenjij.nu

Transamerica

De TransAm werd voor het eerst gefietst in 1976, het jaar waarin de Verenigde Staten het 200-jarig bestaan vierden. De route is vastgelegd en beschreven op een 12-tal routekaarten uitgegeven door de Adventure Cycling Association.

Officieel start de route bij Astoria aan de westkust, ten zuiden van Seattle. Je fietst dan naar het oosten, naar Yorktown aan de oostkust, iets ten zuiden van Washington DC. Mensen die van west naar oost fietsen worden “eastbounders” genoemd. Mijn vader fietst van oost naar west en is dus een “westbounder”.

Om een aantal redenen heeft hij gekozen om te fietsen van oost naar west. Bijvoorbeeld dat hij zo met de loop van de geschiedenis meefietst: de eerste kolonisten arriveerden aan de oostkust en trokken geleidelijk westwaarts. Het klimmen gaat geleidelijker van oost naar west, vooral in het westen in de Rocky Mountains. Bovendien ligt er in de Rocky Mountains soms in mei nog sneeuw op de passen.

De fietsroute voert door 10 staten, namelijk Virginia, Kentucky, Illinois, Missouri, Kansas, Colorado, Wyoming, Montana, Idaho en Oregon.

Op dit moment in Henk bezig met de voorbereidingen. Hij begint op 5 mei 2013 in New York met de Five Boro Bike Tour, een tocht van zeventig kilometer door vijf wijken (boroughs) van New York, waaronder Manhattan. Vanuit New York fietst hij 500 kilometer naar het zuiden langs de Atlantic Coast Bycicle Route, om in Richmond de TransAm route op te pikken. Hierdoor komen er nog drie staten bij, New Jersey, Pennsylvania en Maryland.

Henk van Bentum

Mijn vader is op zijn zestigste met pensioen gegaan, dat was in 2008. Hij heeft toen een fietstocht gemaakt naar Santiago de Compostela. Het lange-afstandsfietsen beviel hem goed. Er volgden reizen naar Rome, Jeruzalem, Sint-Petersburg, en de Eerste Wereldoorlog-Frontlijnroute. Hij begint altijd te fietsen begin mei, als het beter weer wordt. Per dag legt hij gemiddeld honderd kilometer af. Hij traint niet heel erg zwaar vantevoren; de fietsconditie bouwt hij tijdens de tocht op. Wel zorgt hij dat hij door het jaar heen regelmatig veertig tot zestig kilometer fietst om in vorm te blijven. Met Pasen heeft hij met mijn moeder een fietstocht door Brabant gemaakt waarbij ze ook het plaatsje America aandeden.

Henk heeft een vast fietsritme. Hij rijdt acht tot negen dagen aan één stuk en last dan een rustdag in. Meestal vertrekt hij ‘s ochtends om een uur of acht. Als het erg warm is, zoals bijvoorbeeld het laatste gedeelte van de tocht naar Rome, dan begint hij eerder te fietsen, zodat hij vóór het heetst van de dag op de plaats van bestemming is. Hij vertrekt altijd alleen, maar onderweg sluiten zich wel eens wat fietsers bij hem aan, met wie hij dan een paar dagen opfietst. De TransAm wordt de langste tocht die hij ooit heeft gefietst.

Henk van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+ 

  • Karin

    Gaaf! Ben erg benieuwd. Succes!