Ontspannen op en in het water

Het is nu nog hartje winter, maar over ruim een maand, op 1 april, begint het watersportseizoen alweer.Sinds enkele jaren is SUP in opkomst: Stand Up Paddling. Daarbij sta je op een breed surfboard en beweeg je je voort met een lange peddel. Maar nu heeft iemand bedacht dat je ook uitstekend yoga kan doen op zo’n board. Dus terwijl het board in de zee drijft, bijvoorbeeld de zonnegroet doen.

Hoewel ik nog nooit heb geSUPt kan ik me er wel iets bij voorstellen. Immers, het is een uitdaging om op zo’n board je balans te houden. Als je daar een yoga-houding op aanneemt, dan wordt het helemaal spannend. Om dat te kunnen moet je je volledig concentreren op je lichaam. Met SUP-yoga drijf je tegelijkertijd ergens in de zee of in een meer. De combinatie van die omgeving en het concentreren op je lichaam, kan niet anders dan heel ontspannend werken. En val je van je board, dan klim je er gewoon weer op.

Hoe nog meer te ontspannen op het water?

Om te ontspannen op het water heb je natuurlijk niet per se een SUP-yoga les nodig. Een van de eenvoudigste manieren om eens het water op te gaan, is om een kano of een waterfiets te huren. Met een kano kun je een binnenstad doorkruisen of een natuurgebied. Sommige kanoverhuurders bieden de mogelijkheid om een riviertje af te zakken en aan het eindpunt opgehaald te worden. Je kunt natuurlijk ook zelf een kano kopen: er bestaan vouwkano’s voor de kleinbehuisden onder ons, en er is een SUP-board te koop dat je ook zittend kunt gebruiken, als kajak. Wie regelmatig op het water wil zitten kan lid worden van een roeivereniging. Verder is het zo, dat de gemeentelijke binnenwateren steeds schoner worden, omdat zo langzamerhand alle huizen en woonboten die nog op het oppervlaktewater loosden voorzien zijn van riolering. Dus wordt het voor steeds meer mensen mogelijk om in de plaatselijke singels en kanalen te zwemmen.

winterzwemmen

Wie niet wil wachten op de zomer kan natuurlijk ook nu al te water gaan. Er zijn mensen die het doen, in georganiseerd verband zelfs, ze noemen het winterzwemmen. De winterzwemmers gaan in Nederland te water, maar ze zwemmen ook in wakken in Finland en Rusland. Ga niet zomaar zelf proberen hoe het voelt: het buitenwater is op het moment tussen de drie en de vijf graden, en onderkoeling ligt op de loer. Winterzwemmers zorgen dat ze voldoende opgewarmd zijn voordat ze gaan zwemmen, en blijven zo’n twee minuten in het water. Het schijnt erg gezond te zijn.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+