Winter Triatlon Twente

Meteen als ik de parkeerplaats achter het stadion van FC Twente op kom rijden is het duidelijk dat ik ben aanbeland bij een sportevenement. Overal lopen mensen in sportkleding en met bidons in de hand. Er staan fietsen op auto’s, er staan fietsen naast auto’s, er wordt gefietst, tassen worden gecontroleerd, er wordt gegeten (bananen) en gedronken (energiedrank). Tussen de ruim 660 deelnemers aan de Wintertriatlon die hier op het punt van beginnen staat ben ik op zoek naar die ene deelnemer die er met kop en schouders bovenuit steekt. Letterlijk. Mark Kassteen, de man met wie ik heb afgesproken, is namelijk 204 cm lang. 

Winter Triatlon Twente

De Winter Triatlon Twente wordt vandaag voor de vierde keer gehouden en speelt zich af tussen het Fanny Blankers Koen stadion in Hengelo en IJsbaan Twente in Enschede. Atleten zullen achtereenvolgens rennen, fietsen en schaatsen.

Geen bier, maar thee

“Ben ik nou de enige die nerveus is voor de wintertriatlon #wttwente van aanstaande zaterdag?!” twitterde Mark Kassteen de week voorafgaand aan de marathon. Kassteen en zijn vrienden Ap, Ruud en Joris zijn gisteren vanuit Amsterdam naar een vakantiehuisje in het Twentse Diepenheim gereden om vandaag op tijd aan de start te kunnen verschijnen. “Zit je daar ineens met vier mannen in zo’n huisje aan de thee. Wel een beetje vreemd” Kassteen grijnst.

Als voorbereiding op de triatlon heeft hij al vijf weken geen alcohol gedronken. “En als je mij kent weet je dat dat heel knap is, ik ben namelijk echt een gezelligheidsdier.” In plaats van alcohol dronk Kassteen bietensap. “Echt heel vies” zegt een van Kassteen’s kameraden. Kassteen haalt zijn schouders op: “ Ach, het went wel.”

Lastige wissels

De fiets, fietshelm en de schaatsen van Kassteen worden goedgekeurd bij de controle en kunnen dus in het ‘wisselvak’ geplaatst worden. Na het hardlopen moet hier de fiets gepakt worden voor het fietsonderdeel en daarna de schaatsen.

Kassteen maakt zich wel een klein beetje zorgen. “De wissels lijken me het lastigst, die heb ik ook niet geoefend” Het is de eerste keer dat de ex-basketballer meedoet aan een triatlon. Eerder liep hij wel de Dam tot Damloop. “Daar heb je dus een amateurklasse en een profklasse, ik ging er een beetje vanuit dat dat hier ook zo was maar niet dus. En als je dan die tijden van de anderen ziet dan denk ik ja, dat is gewoon menselijk onmogelijk!”

Toch lijkt het geen verloren zaak. Al sinds het begin van het schaatsseizoen stond Kassteen op de ijzers. Vanaf januari is er structureel hardgelopen en gefietst. Volgens zijn vrienden trainde hij het hardst van allemaal en zo aan het afgetrainde lijf van de sporter te zien is dat geen geintje.

Hardlopen van Hengelo naar Enschede

Na het inschrijven en ophalen van de startnummers worden de atleten met de bus naar het Fanny Blankers Koen (FBK) stadion gebracht. We lopen richting sintelbaan. Een deur in de gang van het stadion staat open. In het voorbijgaan kijken we naar binnen. Een verbaasde selectie van FC Twente kijkt terug vanuit de fitnessruimte. De aandacht is nu even niet voor hen, maar voor de triatleten die, eenmaal aangekomen op de sintelbaan, meteen beginnen met stretchoefeningen en inlopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de start geven de vrienden elkaar een hand en nemen ze allemaal een eigen positie in. BAM! Het startschot klinkt voor het eerste onderdeel: 10 kilometer hardlopen. Eerst een paar rondjes in het stadion, daarna de weg op. Van Hengelo richting de schaatsbaan in Enschede. Als ik Kassteen na de triatlon spreek vertelt hij enigszins teleurgesteld te zijn in zijn looptijd. “Vanwege mijn hoge hartslag dacht ik dat ik sneller was, dat viel wel een beetje tegen.”

Na 10 km hardlopen is het tijd voor de gevreesde ‘wissel’ maar die gaat eigenlijk verrassend goed. Kassteen trekt gauw een ander shirt aan, zet zijn helm op en spurt weg op zijn gele tweewieler.  50 km te gaan.

De vierde editie van de Winter Triatlon Twente huisvest tevens het NK voor jeugd en junioren. Winter Triatlon Twente is tevens de afsluiter van de Carvalho Custom Winter Series, het wintertriathloncircuit van de Nederlandse Triathlon Bond. De lokale organisatie is in handen van Triathlon Club Twente, Trios ’88 en IJsclub Hengelo. Het NK voor jeugd en junioren vindt voor het tweede opeenvolgende jaar in Enschede plaats. Meer info op de website van Winter Triatlon Twente

Vlak voor de wissel naar het schaatsonderdeel haalt Kassteen vriend Joris in, parkeert zijn fiets, pakt zijn schaatsen en stevent af op de ijsbaan. De laatste loodjes.

Streeftijd

Streeftijd van Mark Kassteen is 3:15 vertelde hij voorafgaand aan de wedstrijd. Hij zei toen ook dat schaatsen waarschijnlijk zijn beste onderdeel zou zijn.  En inderdaad, alsof hij niet heeft hardgelopen en nooit heeft gefietst vliegt Kassteen over de ijsbaan.Veel andere triatleten gaan zichtbaar stuk op het ijs maar het gezicht van Kassteen blijft strak gespannen en zijn benen maken grote rustige slagen.

 

Dan zijn alle rondes gereden. “Het zit erop” roept Kassteen opgelucht. De klok blijft steken op 3:03. De streeftijd is ruim gehaald. “Gefeliciteerd!’ zeg ik “Dank je!” zegt Kassteen en dan zie ik ineens een ontspannen grote glimlach op zijn gelaat verschijnen.

Barbeque en bier

Eén voor één komen ook zijn vrienden binnen. Allemaal zijn ze tevreden over de behaalde resultaten. Samen halen ze hun spullen op en rijden ze terug naar het vakantiehuisje in Diepenheim voor een barbecue. “Eindelijk een biertje” zucht Kassteen. En dat hebben de Amsterdammers meer dan verdiend.

 

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+ 

 • http://www.facebook.com/markkassteen Mark Kassteen

  Super leuk artikel! (Maar ik ben niet helemaal objectief natuurlijk 😉

 • Ap de Meyer

  De vrienden iets te weinig aandacht gegeven;-) Hoewel die laatste foto dat wel weer goed maakt.
  Leuk artikel , en wederom respect voor de prestatie die Mark heeft neergezet! En ook respect voor de andere triathleten natuurlijk!

 • yatzee

  Ik ben ook niet helemaal objectief, maar ik vind het ook een vrij leuk artikel, met name de foto’s, daar geniet ik erg van 🙂