Wereldtop BMX Freestyle in Amsterdam

Voor miljoenen Nederlanders is fietsen de normaalste zaak van de wereld, maar slechts een handje vol fietsers verlegt op spectaculaire manier zijn grenzen op twee wielen. Op zaterdag 8 juni, tijdens zonsondergang, laten de 16 beste BMX Freestyle riders ter wereld deze grenzen zien tijdens Red Bull Framed Reactions bij de Westergasfabriek in Amsterdam.

BMX?

BMX staat voor Bicycle Moto Cross, een sport die in de jaren zeventig ontwikkeld is in Californiƫ. Kinderen die zich geen crossmotor konden veroorloven wilden toch crossen en deden dit met de fiets. BMX groeide uit tot een zelfstandige sport.

De sport is onder te verdelen in BMX Race, wat al twee keer te zien was bij de Olympische Spelen, en BMX Freestyle, dat weer onder te verdelen is in Park, Dirt, Flatland, Street en Vert. In Amsterdam wordt de nadruk gelegd op de Park discipline waar riders over meerdere houten schansen en obstakels springen en indrukwekkende tricks laten zien.

Bewegend parcours

De riders worden uitgedaagd hun meest spectaculaire actie te laten zien in een park waar ze nog niet eerder mee te maken kregen. “Het evenement gaat geschiedenis schrijven binnen BMX”, vertelt de Duitse sports director Andy Zeiss. “Mastermind Nate Wessel ontwerpt een park met bewegende elementen, iets wat niet eerder binnen BMX is gedaan.” Welke rider weet de bewegende elementen optimaal te benutten en de jury en het publiek met indrukwekkende tricks te overtuigen?

Nederlander in actie

EĆ©n van de 16 wereldtop riders is de Nederlandse BMX rider Daniel Wedemeijer: “Het voelt heel bijzonder om zo’n groot evenement van Red Bull naar Amsterdam te zien komen. Dat ik daar ook nog aan mee mag doen is voor mij een heel speciale gebeurtenis. Het wordt groot, apart en heel indrukwekkend”.

Zelf zien hoe de Wereldtop BMX riders het ervan afbrengt op een parcours met bewegende elementen? De toegang tot het evenement is gratis.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+