Wat is Bodycombat?

Zo nu en dan probeer ik een nieuwe les uit op de sportschool. Laatst ben ik naar Bodycombat geweest, en dit is zo goed bevallen dat ik nu voor de tweede keer ben gegaan. Bodycombat is een op vechtsport geïnspireerde cardio-workout. Dit betekent, dat je een uur lang staat te springen, terwijl je boks- en schopbewegingen maakt.

 

Wat is er nu zo leuk aan Bodycombat? Tja, als ik eerlijk ben, dan is het gewoon wat ruiger dan steps en zumba. We zijn op een denkbeeldige tegenstander aan het inslaan, en dat is na een week vol gedoe gewoon heerlijk. Nare instanties, vervelende bazen, kapotte magnetrons en ander klein leed verdwijnen als sneeuw voor de zon na een uurtje lekker van je afslaan en schoppen. Het helpt ook dat de instructrice bij het naar achteren schoppen bijvoorbeeld tegen ons roept: “Raak hem middenin zijn buik!”

Bovendien moedigt ze ons aan met kreten als: “Morgen voel je je schouders! Morgen voel je je beenspieren! Morgen heb je echt een hekel aan me!” Dat klinkt misschien streng, maar ze zingt ook met de muziek mee en loopt wel vijf keer naar de geluidsinstallatie, want “die muziek móet toch harder kunnen!” Kortom, zij maakt een goede sfeer en we gaan er met zijn allen tegenaan dit uur!

Volgens de folder van de sportschool is Bodycombat voor iedereen, ongeacht je conditie. Ik denk dat dat niet zo is. Je moet wel degelijk een basisconditie hebben, anders kun je niet een uur lang springen. Maar vooruit, je kunt als de instructrice schopt en tegelijkertijd een sprong in de lucht maakt, natuurlijk ook gewoon alleen schoppen. En als je de sla- en schopbewegingen niet meer bijhoudt kun je ook even joggen op de plaats. Misschien is het dan toch voor iedereen, mits je niet verwacht dat je in de eerste les meteen alles mee kunt doen.

Na drie kwartier begint iedereen rondjes door de zaal te hollen. Leuk: de instructrice staat middenin de zaal en geeft ons allemaal een high five! We hebben goed gevochten! Na een paar rondjes rennen pakken we allemaal een matje, en beginnen de buikspieroefeningen. Gelukkig krijgen we geen ingewikkelde houdingen met bijbehorende gedetailleerde uitleg. We moeten gewoon sit-ups doen en onszelf opdrukken. Daarna wordt er nog even gerekt en gestrekt voor de cooling-down, en dan zit het uur Bodycombat er weer op.

Bodycombat komt uit het Les Mills concept. Les Mills is een fitnessgoeroe uit Nieuw Zeeland, die lessen heeft ontwikkeld als Body Pump, Body Combat, Body Attack en Body Jam. De opzet en de uitvoering van de lessen wordt strak gereguleerd om overal dezelfde kwaliteit aan te bieden. Dat het concept succesvol is blijkt uit de cijfers: Les Mills lessen worden in 14000 sportclubs in 80 verschillende landen aangeboden.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+