Vierdaagse: Na regen komt zonneschijn

‘Het begon te regen vlak na onze start om half acht.’ De hele ochtend wisselden flinke plensbuien en korte droge periodes elkaar af maar tot nu toe heeft Bas Roos uit Nunspeet de moed nog niet laten zakken. Hij en zijn broer Jeroen lopen samen 30 km.

Vierdaagse lopers

‘We gaan het wel weer halen’ zegt Jeroen. De twee lopen de vierdaagse nu voor de tweede keer vanwege de sfeer en de gezelligheid en nemen even een korte pauze vlak voor Ubbergen. Ze hoeven nog maar een paar kilometer . ‘Ik heb wel wat blaren’ zegt Bas ‘maar daarvoor hebben we opa. Als we klaar zijn met lopen gaan we meteen naar de camping en dan behandeld opa ons.’ ‘Of het leuk is op de camping? We zien eigenlijk alleen maar de binnenkant van onze tent, we vallen vaak meteen in slaap’. Als ik ze zo zie zitten twijfel ik er niet aan dat ze het gaan halen dit jaar, maar dan? Nog een keer? Jeroen begint te stralen, ‘als het de 100e vierdaagse is ben ik net 18, dan loop ik misschien wel de 50 km!’

Afzien op de Zevenheuvelenweg

Direct na onze ontmoeting begint het opnieuw te regenen. Op de lastige zevenheuvelenweg (die loopt van Beek via Berg en Dal naar Groesbeek) worden de plastic poncho’s bij de meeste wandelaars uit de tas gehaald om ze er even later net zo hard weer in te doen. Het is een dag van uitersten, óf het komt met bakken uit de lucht, óf de zon schijnt. En ook in de stoet wandelaars op de zevenheuvelenweg zijn grote verschillen te zien. De één loopt met ferme passen zelfverzekerd richting Nijmegen, een ander verbijt de pijn en moet ondersteund worden.

Hoewel de naam van de weg anders doet vermoeden moeten de lopers niet zeven maar vier heuvels bedwingen.  Terwijl ik tegen de stoet in omhoog loop schiet een deelnemer in rolstoel langs me heen naar beneden. ‘Hey, dat is makkelijk’ denk ik en dan besef ik me dat deze man ook weer met zijn rolstoel omhoog moet. Wat een held.

 

‘We hebben elkaar net ontmoet’

Dick van Dijk uit Wijk bij duurstede zit samen met John Vroon uit Zeewolde in het gras.  Ze hebben het erg gezellig met elkaar maar kennen elkaar niet. ‘We hebben elkaar net ontmoet’ zegt John die vandaag 30 kilometer aflegd ‘Ja, ik dacht dat dit wel even een mooi plekje was om te rusten’ vertelt Dick, die de 50 kilometer loopt.

John: ‘voordat ik begon aan de vierdaagse had ik al 700 kilometer in de benen zitten.’ ‘Als training?’ Dick kijkt zijn buurman stomverbaasd aan. John blijkt vervent loper en legde zelfs al een wandeltocht naar Santiago de Compostella af. ‘ Toen liep ik in mijn eentje, dat is eigenlijk wel lekkerder, dit hier is wel heel massaal.’

Van Dijk startte dinsdag in totaal met 4 man. Eén van de vier is gisteren uitgevallen ‘en een ander durfde het niet aan om vanochtend te starten.’ Ondertussen wisselt hij zijn natte sokken in voor een droog paar. ‘De derde is vooruit gelopen dus nu loop ik alleen richting finish.’ De mannen hebben nog niet zoveel te klagen over de tocht tot nu toe. ‘ja, alleen de start dinsdag mag wel wat beter geregeld worden’ zegt Dick. ‘Voordat je eindelijk kunt beginnen heb je al een half uur in de rij in de regen gestaan.’

Feest op de wedren

Terwijl ik in mijn auto de weg naar de finish probeer te vinden maken mijn ruiterwissers overuren. De lopers worden allesbehalve gespaard. Maar aangekomen op de wedren schijnt vanuit het niets ineens de zon en zijn alle buien verdwenen. Met duizenden tegelijk komen de lopers over de streep. Dolgelukkig zijn ze. Het bier vloeit rijkelijk en de patat vind gretig aftrek. DJ’s Wipneus en Pim zorgen voor een feestje op de finish.

Voor het podium staat een grote dansende menigte. Allemaal hebben ze flink afgezien vandaag maar een feestje vieren kunnen ze nog. Zij zijn morgen klaar om de laatste kilometers van hun vierdaagse te lopen om op de Via Gladiola grandioos onthaald te worden. Dat geldt niet voor 936 lopers die vanochtend startten. Zij trokken het niet meer.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+