Strandzesdaagse: Op je blote voeten door de branding

De Strandzesdaagse komt er weer aan. Van maandag 23 juli tot zaterdag 28 juli lopen duizend deelnemers van Hoek van Holland naar Den Helder. 140 kilometer in totaal! Onderweg slapen de wandelaars in zelf meegenomen tenten. Deze worden door de organisatie van het ene kampeerterrein naar het andere vervoert. Er wordt geslapen in Wassenaar, Noordwijk, Velsen-Noord, Egmond aan Zee en Callantsoog.

De één loopt op sportschoenen, de ander op sandalen, en veel mensen lopen op blote voeten. Want wat is er nu lekkerder dan met je blote voeten door de branding lopen?

Route Strandzesdaagse

De Strandzesdaagse voert niet helemaal over het strand. Immers, bij Petten ligt de Hondsbossche Zeewering, een gigantische dijk. In Katwijk moeten de wandelaars de Rijn oversteken en bij IJmuiden moeten ze met de pont over het Noordzeekanaal. Maar verder is het allemaal strand. Het is een sportieve uitdaging om zes dagen door het mulle zand te lopen! Ervaren zesdaagselopers schijnen zelfs rekening te houden met de getijden, zodat ze zo lang mogelijk bij eb lopen.

Ieder jaar zijn er meer belangstellenden dan plaatsen.Organisatorisch gezien is het onmogelijk om meer dan duizend mensen mee te laten doen. De inschrijving voor de wandeltocht begint al op 1 november en dan is het; wie het eerst komt, het eerst maalt.

Strandzesdaagse geen prestatie?

De Strandzesdaagse in geen prestatietocht. Er is geen sprake van stempelposten, kaartjesknippers, tijden bijhouden en dat soort dingen. Als je een stukje wilt afsteken dan kan dat gewoon en ook als je tussendoor in iedere strandtent wilt gaan zitten, of uitgebreid in zee wilt zwemmen, dan is dat geen probleem. Het is wel de bedoeling dat je om een uur of zes op de bestemming bent aangekomen, want er wordt gezamenlijk gegeten.

Al met al is de Strandzesdaagse een wandeltocht met een relaxte sfeer. Om mee te doen moet je wel dertig kilometer kunnen wandelen op een dag, en je realiseren dat de tocht af en toe door mul zand zal gaan.

De tocht is bedacht door Henk Horsman uit Den Helder. Hij ging in 1959 met 37 mensen in zijn kielzog van Den Helder naar Hoek van Holland lopen. Later is de route omgedraaid, omdat je dan vaker de zon in je gezicht hebt en de wind in je rug. De Strandzesdaagse wordt dit jaar voor de 54-ste keer georganiseerd. Wie in 2013 mee wil doen, kan zich op de site http://www.strand6daagse.nl/ aanmelden en krijgt dan rond 1 november een inschrijfformulier toegestuurd.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+