Nijmeegse Vierdaagse – Marc Gabrielse gaat voor 4x 50km

Op maandag 18 juli vond voor de 95e keer het grootste wandelevenement ter wereld plaats, namelijk de Nijmeegse vierdaagse. Een slopende tocht door heuvels, bossen, straten en pleinen in en rondom Nijmegen. Maar liefst 45000 schreven zich in om deze uitputtende wandeltocht succesvol uit te gaan lopen. Energy+ sponsorde en volgde Marc Gabriëlse, die een live verslag deed via Twitter en zijn ervaringen met ons deelt op het Energy-Life blog. Lees hieronder het verslag van de vierdaagse van Marc Gabrielse.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/09/Marc-Gabrielse-2.png[/author_image] [author_info]Ik ben Marc Gabrielse, 33 jaar. Dit jaar loop ik de Nijmeegse Vierdaagse voor de vierde keer, een super evenement! Daarnaast werk ik bij Centraal Beheer Achmea als Commercieel Coordinator. Mijn motto is: ‘Chickens don’t fly, Crash and Learn'[/author_info] [/author]

Vierdaagse Dag 1 – 50 kilometer door Arnhem en Elst

Allereerst wil ik alle weervoorspellers van Nederland bedanken voor een knap staaltje ‘wat zitten we er weer eens naast met z’n allen’! De Nijmeegse vierdaagse zou in het water vallen en zou uiterst nat worden… huh huh…! Dat viel op z’n minst erg tegen die voorspelling of mee natuurlijk want het weer was vele malen beter dan voorspeld!

Vol goede moed zijn mijn buurman, met het horloge op 3.25 uur op dinsdag 19 juli per fiets vertrokken naar station Arnhem zuid, dit zou voor de komende vier dagen het dagelijkse ritueel worden, wat voor iemand die eigenlijk redelijk wat slaap nodig heeft best vervelend is; pfff… De buurman loopt dit jaar voor het eerst de Nijmeegse vierdaagse terwijl ondergetekende het voor de vierde keer doet.

De trein, welke tijdens de zomerfeesten en vierdaagse, de hele nacht door rijdt, was op tijd en we konden vertrekken. Aangekomen in Nijmegen lopen we naar de Wedren om daar te starten. Starten; dat is een happening op zich! Al het volk wat de zomerfeesten bezocht heeft, dan wel dronken of niet, staat langs de kant om je in de eerste meters met een hoop gejuich en gekdoenerij aan te moedigen.

Aangezien we uit Arnhem komen hebben we hier in de regio de nodige adressen waar bekende staan, dat is altijd gezellig en leuk. Zo kan je hier en daar een hapje of drankje doen.

Afgezien van wat pijntjes bij de buurman lopen we de eerste, toch enigszins wat warme dag, gelukkig uit.

 

Vierdaagse Dag 2 – Wijchen

Iedere dag wordt het moeilijker om ‘s ochtends bijtijds alles weer klaar te hebben voor vertrek. Uiteraard speelt dat eerder vernoemde slaaptekort daarbij een belangrijke rol.

“Bijgekomen” van de eerste dag zijn we weer vroeg en droog vertrokken om te beginnen aan de tweede dag. De 50 kilometer heeft iedere dag ongeveer een lus van 10 kilometer. Op dag 2 en 3 zijn deze zó saai dat er bijna niet tegen te lopen valt; geen muziek, geen publiek, alleen maar een stuk weg waar je met z’n allen over heen moet. Gelukkig is een mp3 speler al een hele ondersteuning!

Je zult begrijpen dat wanneer je na zo’n lus op dag 2 in Wijchen uitkomt dat dat al een feest is, maar dan zit er ook nog eens zoveel volk langs de kant van de weg en is de muziek zo leuk, dat het op sommige momenten een (inter)nationaal feest lijkt, geweldig! Er waren zowaar een aantal polonaise momenten bij de wandelaars.

Dit jaar heb ik ook een puntje van kritiek; het mag, ondanks de geweldige sfeer, niet zo zijn dat je als loper ruim een kwartier moet doen over het marktplein in het centrum van Wijchen (Een afstand van ongeveer 100 meter), da’s niet fijn! Op de foto is te zien hoe druk het op dat moment was.

Al met al een geslaagde dag waarop de buurman toch wat pijntjes oploopt; last van zijn knieën en enkels… als dat maar goed gaat!?? Tijdens de tweede dag zie dat sommige wandelaars steeds moeilijker gaan lopen, gelukkig zelf geen last van.

 

Vierdaagse Dag 3 – De 7 Heuvelen

3.00 ’s ochtends; telefoon! Buurman belt me op om te zeggen dat hij vandaag niet zal gaan vertrekken! Buiten het feit dat het niet gezellig is om “alleen te lopen”, is het wel heel verstandig geweest van de buurman om niet te starten! Meedoen aan de vierdaagse is leuk, maar het moet niet ten kosten gaan van je gezondheid!

Zoals Cruijff ooit zei: “Ieder nadeel heb z’n voordeel”, omdat de buurman niet meer mee loopt kan ik luisteren naar mijn eigen lichaam wat resulteerde in door lopen!

Net als op dag 2 heeft dag 3 een vervelende lus welke gevolgd word door gezelligheid en 7 heuvelen! Vanuit de lus komen de 30, 40 en 50 kilometer lopers bij elkaar en daar ontstaat ook meteen de gezelligheid! Vanaf het moment dat Groesbeek  in zicht is krijg je een intocht gevoel. Veel muziek, mensen langs de kant en het weer zat ook nog eens mee…!

De 7 heuvelen: ieder jaar een magneet waar zeer veel bezoekers op af komen! Aangezien alle lopers (inclusief de groepen) hier over heen gaan is het een drukte van jewelste! Wanneer de benen goed aan voelen is het een optie om achter een groep aan te lopen. Dit jaar ben ik mee gegaan met een grote groep (zingende) Nederlandse Militairen. Deze groepen lopen over het midden van de weg waarbij het tempo vrij hoog ligt, zo’n 2 kilometer harder dan bij de overige lopers. Handig om snel over de heuvels te trekken…!

Boven aan gekomen is er een café aan de linkerkant waar de sfeer er ieder jaar goed in zit. Het toeval wil dat hier altijd bekenden van me zijn en een biertje dan ook altijd klaar staat! Dit jaar iets te lang blijven plakken (+/- een uurtje) aangezien ik op 3 kilometer voor de finish van dag 3 een ontzettend grote regenbui het parcours deed veranderen in een rivier! Wat een water! Er liep zowaar iemand zonder regenponcho, gelukkig voor hem had ik nog een reclameponcho extra bij me! Iets waar hij me de volgende dag nogmaals voor bedankte!

 

Vierdaagse Dag 4 – De Finish & Via Gladiola

En dan is het zover… de laatste dag! De kilometers beginnen te tellen, dat merk je aan alles; benen, voeten en de behoefte aan slaap! Of is het normaal dat je je hartslag voelt onder je voeten??

Op het moment dat ik denk helemaal klaar te zijn voor vertrek vanuit huis voel ik dat mijn neus begint te bloeden, en ja hoor… een bloedneus! Dat is nooit handig en al helemaal niet ’s ochtends om 3.25! Geprobeerd te stoppen; lukt niet, prop erin en als de brandweer naar het station gefietst… je raadt het al; trein rijdt weg voor mijn neus! Grrr…!!!! Gelukkig is er een buurman welke min of meer al in het ritme zit van belachelijk vroeg op staan en heb hem dan ook gevraagd mij even weg te brengen vanuit Arnhem naar Nijmegen… Beter een goede buur dan een verre vriend! Ook vandaag ging dat spreekwoord op! Netjes op tijd gestart dus…!

Voetje voor voetje naar de finish; ook op de laatste dag! Vanaf Cuijk, waar ik ook ieder jaar afspreek met een bekende, begint voor de laatste dag het feest. Eén min of meer rechte streep naar Nijmegen alwaar de mensen massa ook dit jaar immens was! Leuk om de reacties in ontvangst te nemen van de mensen langs de kant. Echt super!

Het voelt goed om op de laatste dag de stempelkaart in te leveren en in dit geval te ruilen voor een speldje nummertje 4. Heerlijk!

En volgend jaar? Dan doen we het gewoon nog een keer en ga ik voor een zilveren medaille!

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+ 

  • Energy+

    Fantastische Prestatie Marc, volgend jaar weer!!

  • Theo

    Super prestatie, vond het prachtig om de intocht te zien met al die gladiolen.