Kletsnatte start Nijmeegse Vierdaagse

Tienduizenden mensen drommen samen aan de start van de  Vierdaagse.  ‘Vier dagen laaahaaang, lopen wij maar door’ klinkt het uit de kelen van de wachtende wandelaars die luidkeels meezingen met de Nijmeegse zanger Paul de Graaf. Hij zorgt met zijn gitaar en meegekomen accordeonist zoals elk jaar voor een gezellig sfeertje op de wedren. Het is kwart voor vier.

Robert Danse uit Veghel loopt de vierdaagse voor de derde keer. ‘Dit jaar loop ik voor de Make a Wish foundation, ik denk dat ik duizend euro voor ze bij elkaar krijg’.

 

Maar dat is niet de enige reden waarom Danse elke dag 50 km loopt. ‘De uitdaging, het jezelf tegenkomen, de gezelligheid en saamhorigheid, alles wat ze zeggen is waar.’ Robert hoeft het niet alleen te doen dit jaar. Ook zijn dochter Romy loopt mee, net als vriend Roland Fillipini. Dochter Anique Danse loopt niet mee ‘maar ik ben wel hun grootste supporter!’

‘Wat een weer, wat een weer’

Enkele wandelaars kijken vanonder hun poncho vertwijfeld omhoog. ‘Wat een weer, wat een weer.’ De regen komt inderdaad met bakken uit de lucht. Geen best begin.

Als Marsleider Johan Willemstein door de microfoon de wandelaars zowel in het Nederlands als in het Engels welkom heet klinkt er luid gejuich. De 96e Nijmeegse Vierdaagse staat op het punt te beginnen. De eer is aan de kersverse burgervader van Nijmegen Hubert Bruls. Met een startschot in het donker gaan de eerste 10.000 lopers van start. Aangemoedigd door het uitgaanspubliek dat net uit de stad komt strompelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Dit is een van de plekken waar je kunt zien hoe de feesten samensmelten met de marsen.’ Marsleider Willemstein kijkt samen met de burgemeester Bruls tevreden uit over de startende menigte.  ‘Ik heb jarenlang aan de st. Annastraat gewoond,’ vertelt Bruls even later als ik met hem in gesprek ga, ‘dan stonden we ’s ochtends na het stappen alle lopers aan te moedigen.’ Bruls vind het fijn om weer in ‘zijn’ Nijmegen te zijn. ‘Het is een heel speciaal, mooi en bijzonder evenement’.

Onbezorgde marsleider

Marsleider Johan Willemstein is het ermee eens. Gisteren sprak ik hem terwijl hij rondliep op de wedren tijdens het ophalen van de startbewijzen. ‘Hier staat een onbezorgde marsleider, alles loopt op rolletjes. We hadden een nummertjesmachine besteld voor de wachtende mensen bij de centrale administratie maar die hebben we maar weer uitgezet.’ Het weer dan? Probeer ik. ‘Ach, er wordt geen extreme hitte verwacht en ik heb ook nog geen berichten gehoord over onweer dus dat komt wel goed.’ Hmmm, er moet toch wel iets van stress te bespeuren zijn bij die marsleider?  Ineens heb ik het, de route! Die is verlegd nadat een paar weken geleden bleek dat de Waalkade verzakte. ‘Een marginale wijziging’  volgens Willemstein ‘merk je helemaal niks van’. Zelf is de Marsleiderr de rest van de week bezig met ‘vroeg opstaan, interviews geven en mijn gezicht laten zien’ Hij heeft er zin in. ‘Het wordt een mooie week, zie ik je morgen bij de start?’ Ik knik. ‘4 uur he?’ roep Willemstein naar achteren terwijl hij naar zijn volgende afspraak loopt.

Helemaal niet zielig

En daar sta ik dus vandaag, in de zeikende regen. Het is een kletsnat begin van de vierdaagseweek maar het mag de pret niet drukken. Vlak nadat de eerste lopers zijn gestart is het ineens droog.  Loes, Ron, Gerda en Dick staan te wachten om te mogen starten. Het zijn ervaren lopers die de vierdaagse allemaal meer dan 20 keer hebben gelopen. Allemaal komen ze uit Nijmegen. Nou ja, Wilma komt eigenlijk uit Maarssen ‘maar deze week ben ik gewoon weer Nimweegse heur’. De groep kent elkaar al jaren. Loes kwam er later bij. ‘Loes hebben we ontmoet tijdens de vierdaagse, ze zat zo zielig op een bankje en sindsdien loopt ze mee. Hartstikke gezellig!’ Loes:’ Zeker gezellig, maar ik was toen helemaal niet zielig hoor!’

 

De gezusters Spierenburg uit Zoetermeer hebben er vertrouwen in dit jaar. ‘We hebben goed getraind’ vertelt Annette. Zij en haar zus Willie lopen elke dag 40 kilometer en hebben daar op vrije zaterdagen samen op geoefend. ‘Ik vind het in het begin het lastigst’, zegt Willie, ‘de benen moeten dan nog even inkomen.’ Zus Annette vindt juist het laatste stuk het zwaarst ‘want dan ben je vermoeid’  Samen slapen ze in het huis van een gastgezin in Nijmegen. ‘Ze zijn op vakantie en we hebben de sleutel gekregen, ideaal.’ ‘Of we wel op tijd wakker kunnen worden? Dat zal geen probleem zijn, we gaan wel vroeg naar bed maar zijn dan nog helemaal niet moe dus eigenlijk slapen we uiteindelijk nauwelijks’ grijnst Annette. ‘En dan slapen we ook nog bij elkaar op de kamer!’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als de donkere, natte nacht heeft plaatsgemaakt voor een bewolkte, maar droge ochtend kom ik aan op de militaire rustplaats in Bemmel. Tussen alle uniformen zitten twee vrolijke jonge meiden.

Krentebollen en foute mp3’s

De vriendinnen Sylvia Ruys en Joyce van Weerdenburg uit respectievelijk Oss en Heesch kwamen vanochtend met de trein vanuit Oss aan in Nijmegen. Ze lopen de vierdaagse dit jaar voor de tweede keer. ‘We hebben vorig jaar geroepen dat we het nooit meer zouden doen!’ lacht Joyce. Dag 2 is het zwaarst vinden ze ‘dan heb je alleen maar weilanden om je heen’. Hoe ze de vierdaagse doorkomen? ‘Krentebollen en foute mp3tjes maar Gea en Lucas (koddig zangduo uit Oude-Pekela red.) hebben we er maar weer vanaf gehaald.’

De eerste wandelaar finisht uiteindelijk al om 9:45 uur. Het is zoals elk jaar de 41-jarige Simon Brownlee uit Engeland. Het meerendeel van de lopers zal uiteindelijk tussen 14:00 en 15:00 uur de finish over komen. Mits ze niet zijn uitgevallen natuurlijk. Kijk voor meer foto’s van maandag en dinsdag op onze facebookpagina. 

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+