Een flinke wandeling is gezonder dan hardlopen

Een stevige wandeling is beter voor je gezondheid dan hardlopen. Onderzoekers bestudeerden 33,060 hardlopers en 15,045 wandelaars zes jaar lang en ontdekten dat krachtig rennen wel iets meer energie vergt dan wandelen, maar dat beide vormen van bewegen zorgen voor een verlaging van hoge bloeddruk, cholestrol, diabetes en hartkwalen. En wandelen scoort beter op die punten dan hardlopen.

Zowel hardlopen als stevig wandelen roepen dezelfde spiergroepen aan. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat beide bewegingsvormen hetzelfde effect van verbetering op het hart hebben. Als een hardloper evenveel calorieën eraf rent als een wandelaar, is het effect op de gezondheid van de wandelaar groter.

Onderzoeksresultaten:

  •  Hardlopen vermindert de kans op een hoge bloeddruk aanzienlijk met 4.2% maar wandelen zorgt voor een vermindering van 7.2%.
  • Hardlopen vermindert de kans op een hoog cholesterol met 4,3%, wandelen vermindert de kans met 7%.
  • Met hardlopen verlaag je de kans op diabetes met 12,1%, wandelen zorgt voor een verlaging van 12,3%.
  • Hardlopen zorgt voor 4,5% minder kans op hartziekten. Wandelen vermindert de kans met maar liefst 9,3 %

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+