Tweede Rijntocht in aantocht

Een zwemtocht die niet in een zwembad plaatsvindt en ook niet in zee maar in rivier de Rijn. Aankomende zaterdag (8 september) is het zover, dan wordt de tweede Rijntocht georganiseerd. Dit jaar is de tocht niet alleen voor wedstrijdzwemmers maar ook voor recreatieve zwemmers. Voor één keer kunnen zij op een veilige manier zwemmen in de Rijn. Een oude traditie uit de jaren vijftig en zestig herleeft.

Normaal gesproken is het zwemmen in de grote rivieren levensgevaarlijk en daarom ook verboden. Maar de zwemclub uit Renkum heeft van de gemeente en van Rijkswaterstaat de vergunningen gekregen op voorwaarde dat de strenge veiligheidsmaatregelen worden nageleefd.

Veiligheidsmaatregelen

De zwemclub heeft reddingsboten van de Reddingsbrigade in Renkum geregeld die van start tot finish met de zwemmers meevaren. De overige scheepvaart is op de hoogte van het evenement en past het vaargedrag daarop aan. Verder krijgen de zwemmers zelf ook veiligheidsinstructies voor aanvang van de tocht.

Het is de tweede keer dat de zwemtocht over de Rijn gehouden wordt. En net als vorig jaar zijn kunnen er verschillende afstanden afgelegd worden. Na de 5000 meter en de 2500 meter is daar dit jaar de 750 meter aan toegevoegd. De finish voor alle zwemmers is bij Parenco (bij de oude veerstoep).

Met de Rijnaak naar de start

Om alle zwemmers op de verschillende startlocaties te krijgen wordt niet, net zoals vorig jaar, een busje gebruikt maar een heuse Rijnaak. Deze haalt de zwemmers op bij verzamelpunt Parenco en zet ze vervolgens af bij de stuw van Driel (5000 m), de brug van de A50 (2500 m) en bij de Noordbeek (750 m).

RZC wil door het aanbieden van de drie afstanden iedere zwemmer de mogelijkheid bieden om veilig op de Rijn te zwemmen. Inmiddels zijn er al veel aanmeldingen binnen van zwemmers in allerlei soorten en maten die de kans grijpen om deze unieke ervaring mee te maken. Onder hen zijn recreatieve zwemmers, wedstrijdzwemmers (top-)triatleten en zelfs een monovinzwemmer.

Lijkt het je wel wat, dat zwemmen in de Rijn?  Schrijf je dan snel in op de website van rzcrenkum.com want de plaatsen zijn beperkt. Sta je liever met beide voeten op het droge dan zijn er tussen de Noordbeek en Parenco genoeg strandjes waar het heerlijk vertoeven is.

 

 

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+