Steeds minder geld bij sportclubs

Nederlandse sportclub zien hun financiële situatie steeds minder worden en glijden langzaam af. Besturen van sportorganisaties dienen daarom vooraf rekening te houden met tegenvallers. Dat zegt Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) die de jaarstukken van ca. 1200 sportorganisaties bekeek.

Waar in april 2009 nog 63% van de sportclubs de kwalificatie ‘goed’ of ‘uitstekend’ kreeg was dit in oktober 2012 nog maar bij 50% van de clubs het geval.

Financiële crisis

Het uitblijven van sponsorgelden en subsidies  door de huidige financiële crisis zijn volgens de SWS de grootste redenen van de daling van de inkomsten bij sportclubs. Ook hebben verenigingen te maken met een dalende kantine opbrengst.

Stichting waarborgfonds sport
De Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) is in 1980 opgericht op initiatief van de Nationale Sporttotalisator en onderzoekt de financiële haalbaarheid van sportaccommodaties.

Gevolgen voor sporters

Dat veel clubs het financieel lastiger hebben dan een paar jaar geleden heeft ook gevolgen voor de leden. Het waarborgfonds verwacht dat de contributie verder omhoog gaat. Verder denken zij dat clubs zich meer bezig gaan houden met acties zoals het ophalen van oud papier en loterijen. Hierbij is het wel van belang dat niet alleen de club maar ook de leden zich inzetten.

 

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+