Stand Up Paddling de sport van de toekomst

Hebt u al eens een groep mensen op brede surfplanken langs zien komen, zichzelf voortbewegend met een lange peddel? Ik ook niet. Want Stand Up Paddling (vanaf nu: suppen) is een kleine, en nog relatief onbekende sport. Maar het zou zomaar eens een rage kunnen worden.

Want wat is suppen?

Suppen is ontstaan uit het golfsurfen. Daar ontdekte men dat een peddel een fantastisch hulpmiddel was. Maar ook zonder golven of wind kun je suppen. En aangezien Nederland een waterland is, zie ik het wel gebeuren: straks supt iedereen.

Over suppen

Iemand die al helemaal verslingerd is aan suppen, is Daisy. Daisy woont op IJburg, waar het water nergens ver weg is.

Wat vind je leuk aan suppen?

“Het leuke vind ik eraan dat het een laagdrempelige manier is om op het water te zijn. Zodra ik op het water ben, voelt het vrij, als vakantie bijna. Je kunt op heel veel plekken suppen, en tochten maken. Op IJburg kan het op de binnenwateren, die zijn lekker rustig, en het kan daarbuiten, zoals op het Markermeer. Dan ga ik bijvoorbeeld naar Pampus op en neer. Het is ook leuk ook om het board mee te nemen naar zee.”

En als het nou waait, en er zijn golven?

“Bij wind en met golven is het een heerlijke workout, vooral voor je armen en buik, maar je algehele conditie gaat er ook met sprongen op vooruit. Bovendien ziet de wereld er vanaf het water anders, en vaak prachtig, uit. Bij mooi weer doe ik het zo’n drie keer per week. Nu de winter eraan komt, is het afwachten hoe vaak ik het water op ga. Want het is wel aantrekkelijker als de zon schijnt! Het kan bij alle weersomstandigheden, maar als het te hard waait is het wel heel hard werken. Bovendien moet je dan goed opletten dat als je ergens heen supt met de wind mee, je ook nog terug kunt tegen de wind in.

Ben je lid van een sup-vereniging?

“Ik ben geen lid, ik ken geen sup-verenigingen eigenlijk. Maar op IJburg is er een sup-school, M&M SUP, waar regelmatig lessen worden gegeven en waar je ook boards kunt huren. De eigenaresse organiseert ook regelmatig tochten. Zo ben ik er ook op gekomen, ik zag steeds die mensen op die planken als ik over IJburg fietste.”

Wat heb je aan als je gaat suppen?

“In de zomer kun je gewoon je bikini aandoen, maar op IJburg zelf voelt dat minder prettig, je supt pal langs de huizen. Dan draag ik een boardshort, al dan niet met een shirt erbij. Omdat je op zich niet in het water valt, hoef je geen speciale kleren aan. Als het kouder wordt, is een wetsuit wel nodig, en surfschoentjes. Je voeten en onderbenen worden altijd wel nat, bij het op-afstappen, tenzij je dat vanaf een steiger doet maar ik stap meestal op vanaf het strand. En er golft natuurlijk regelmatig water overheen.

Doe je wel eens mee aan wedstrijden?

“Er zijn wedstrijden, maar daar doe ik niet aan mee want ik heb net deze zomer een board gekocht en moet nog trainen. Mijn persoonlijke indruk is dat het nog een kleine incrowd is die de races supt. De sport is nog heel klein. Dus als ik meedoe, kan ik in de klasse van mijn board zomaar een prijs winnen omdat er maar zo weinig dames meedoen, bij wijze van spreken.”

Een supboard huren kan op verschillende plekken in Nederland, vooral bij het strand, bijvoorbeeld in Katwijk, Noordwijk en Zandvoort, maar ook in Amsterdam waar je kunt suppen rond IJburg, en in Veenendaal waar je kunt suppen op de Grift. Zie voor meer informatie, ook over materiaal en kleding http://www.supboardshop.nl/

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+