Sportschool: leuk of niet leuk?

Tijdens oud en nieuw zijn onder het genot van champagne in de huiskamer alle goede voornemens hardop uitgesproken. Wilma, 45 jaar, gek van lezen en koken en na de kerstdagen wat kilootjes aangekomen spreekt ook haar voornemen uit: ‘De kilo’s gaan er weer af, dit jaar ga ik elke week sporten!’  De maandag na oud en nieuw is het moment daar om het goede voornemen ook te gaan realiseren. Ze neemt een abonnement, gaat drie keer fanatiek, dan nog een keer met tegenzin en laat het er dan bij zitten. Want de sportschool, dat is toch niet zo leuk. Allemaal van die mannen die aan gewichten lopen te sjorren. Het is saai, het is te ver fietsen, ‘s avonds voelt ze zich te moe, en bovendien, ze houdt niet van sporten. Denkt ze.

Maar stel dat ze het nu eens anders aanpakt. Om te beginnen gaat ze samen met vriendin Alice, een sportmaatje. Met die vriendin gaat ze voor of na het sporten een lekker kopje koffie drinken en even bijkletsen. Ze laat zich de eerste keer dat ze gaan alles uitgebreid uitleggen, niet alleen de tarieven, maar ook de apparaten en hoe ze werken. Wilma en haar vriendin vertellen de instructeur dat ze drie jaar niet gesport hebben en de instructeur geeft ze vervolgens een trainingsschema voor beginners. Ze gaan vier keer en dan kennen ze het rondje wel dat ze moeten maken. Namelijk eerst tien minuten opwarmen op de crosstrainer, dan een uurtje verschillende apparaten voor buikspieren, bilspieren, rugspieren, beenspieren en armspieren, en dan een cooling down door rustig te wandelen op de loopband.

Wilma en haar vriendin hebben een sportschool met een sauna gekozen. Na het sporten gaan ze even de sauna in, ze spoelen zich koud af, nemen nog een paar wisseldouches en komen als herboren naar buiten.

Wilma en haar vriendin stimuleren elkaar in het sporten. Als de een eigenlijk geen zin heeft dan trekt de ander haar wel mee. Als ze beiden geen zin hebben, dan gaan ze soms alleen maar koffie drinken. Zo verdiept de vriendschap zich. Soms heeft Wilma zin en haar vriendin echt niet. Dan gaat Wilma alleen, ze is nu gewend aan de routine en vooral die sauna vindt ze lekker. En haar vriendin doet hetzelfde. Want het moet geen verplichting zijn, geen heilig moeten. Het moet een gezonde ervaring zijn, even lekker bezig zijn met je lijf, relaxt de tijd nemen, en fysiek maar ook mentaal sterker worden.

Bovendien zijn er helemaal niet alleen maar mannen met gewichten aan het sjorren. Er zijn best veel Wilma’s in de sportschool.

Dus zo heeft Wilma dat aangepakt. En wat ga jij doen?

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2012/01/Alette_van_Bentum02_bigger.jpg[/author_image] [author_info]Alette van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding. [/author_info] [/author]

 

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+