Sporten tegen allergie

Ik nies me een ongeluk, mijn ogen zijn rood en dik, ik huil. Inmiddels zijn er binnen een korte tijd al drie pakjes papieren zakdoekjes doorheen gesnoten. Ik hap naar adem. Mijn klachten hebben niets te maken met verkoudheid maar met het opnieuw inrichten van mijn woonkamer. Ik ben namelijk allergisch voor huisstofmijt. En als je dan een grote hoekbank verplaatst, dan ben je dus de klos.

Erger dan het lijkt

De plukken stof dwarrelen onder de bank vandaan, tranen lopen over mijn wangen. Het is niet zozeer dat ik allergisch ben voor de stof an sich, maar voor wat er in zit: beestjes!
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige diertjes die je met het blote oog niet kunt zien en die leven van huidschilfers van mensen en dieren. Bah. En nog erger, ze zitten werkelijk o-ve-ral. Duizenden beestjes leven er in mijn huis en ze zitten in de vloerbedekking, in de bank, onder de bank en zelfs in mijn bed!

Wat kun je doen?

Huisstofmijten komen op stof af. Het is dus belangrijk je huis stofvrij te houden als je last hebt van allergie. Nou moet ik erbij vertellen dat ik meerdere regels overtreed. Zo heb ik vloerbedekking (niet slim) en een hond (wel slim maar niet handig bij een allergie). Maar ik doe ook dingen goed. Ik was mijn beddengoed op 60 graden, ik ventileer, ik stofzuig 3 keer per week en ik stof niet met een plumeau maar met een vochtig doekje.

De allergieaanval, zoals die bij mij ineens op kwam zetten bij het verplaatsen van mijn meubilair, had ik al jaren niet in zulke hevigheid gehad. Wat blijkt? Omdat ik vorige week verkouden ben geweest is mijn weerstand tegen de allergie minder geworden. De symptomen van de allergie zijn dus erger dan anders. Maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel want behalve schoonmaken van het huis is er nog een andere manier om de klachten tegen te gaan.

Sporten

Door regelmatig te sporten verbetert je weerstand. Als je er ook nog een beetje gezond bij eet zul je zien dat je minder vaak verkouden bent en daarmee dus ook de allergieverschijnselen kunt verminderen. Verder help het sporten bij het opbouwen van een goede conditie voor de longen zodat ze een tikkie meer kunnen hebben.  Mooi zo, laat sporten nou net een van mijn hobby’s zijn.

Ondanks dat ik onwijs benauwd ben trek ik vol goede moed, al proestend, mijn sportkleding aan. Ik trek de deur open naar de kamer waar mijn hometrainer staat en hap naar adem. Daar hangt de was te drogen. En dat is nou net een van de dingen die je niet moet doen bij een huisstofmijtallergie.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+