Elfstedenkoorts – De rayonhoofden verzamelen zich

De vorst lijkt toe te slaan in Nederland en dan komt er bij veel Nederlanders, en echt niet alleen bij de Friezen, gelijk een sprankje hoop. Want misschien komt hij er dan wel weer, “de Tocht der Tochten”, oftewel de Elfstedentocht. Deze tocht langs 11 Friese steden over 200 kilometer werd voor het laatst verreden in 1997 en gewonnen door Henk Angenent, een spruitjeskweker uit Woubrugge. Dit was de vijftiende tocht die verreden werd sinds 1909 , het jaartal van de eerste Elfstedentocht. De winnaar was Minne Hoekstra uit Warga. Het begin van niet alleen Friese, maar ook Hollandse folklore. In de afgelopen 112 jaar werd er gemiddeld 1 keer per 7 a 8 jaar zo’n tocht gereden.

“It giet oan”

Zoals gezegd de vorst lijkt hard toe te slaan op dit moment, ook bij de rayonhoofden neemt de koorts toe. Zou het er na 15 jaar dan toch echt weer van gaan komen? Menig schaatsliefhebber is dan ook hoopvol voor de magische woorden; “it giet oan”, wat zoveel betekent als dat de tocht verreden zal gaan worden. Deze magische woorden mogen worden uitgesproken door de voorzitter van de Friesche Elfsteden, de vereniging die de tocht organiseert. Dit kan op het moment dat de ijsvloer een dikte heeft van minimaal 15 centimeter over het hele parcours.

Schaatsers zijn er klaar voor

Echte schaatsers en schaatsliefhebbers zijn er klaar voor. Zo was Erben Wennemars, voormalig wereldkampioen sprint bij het schaatsen, afgelopen zaterdag en zondag gastpresentator bij het WK Sprint van dit jaar. Het eerste waar hij echter over sprak was de vorst die er aan kwam en dus de mogelijkheid op een Elfstedentocht. De twinkeling in zijn ogen zei voldoende. Ook de overheden denken mee. De provincie Friesland heeft een aantal sluizen gesloten en een gemaal bij Stavoren (één van de Elf Steden) uitgezet. Dit om er voor te zorgen dat er geen stroming is in het water en daardoor het water dus sneller kan bevriezen. Want wat is er aan betere reclame denkbaar voor de provincie dan zulk een enorm evenement waarbij duizenden schaatsers proberen het Elf Steden kruisje te verdienen. En dan vergeten we nog de honderdduizenden toeschouwers langs de route en de miljoenen kijkers voor de buis.

Elfstedenkoorts

Elfstedenkoorts dus. Wat betekent dit nu precies. Zoals reeds gezegd het massale verlangen van vele mensen (vooral Nederlanders) om aan zo’n evenement mee te doen, hetzij actief of passief. Elfstedenkoorts is ook van grote economische betekenis. Vanaf de eerste nachtvorst gaan mensen al hotelkamers reserveren in Friesland. Want vroeg reserveren betekent verzekerd zijn van een plaatsje dicht langs het parcours en een plaats om de avond ervoor en erna te kunnen overnachten. Ook de makers van schaatsen wrijven in hun handen want men gaat en masse nieuwe schaatsen aanschaffen. En dan is er natuurlijk vanaf het begin van de vorstperiode de media aandacht, want ook zij kijken uit naar een mogelijke tocht.

Wie weet is 2012 wel weer het jaar waarin de Tocht der Tochten verreden zal worden na vijftien Elfstedentocht loze jaren. Zo niet dan hebben we toch allemaal weer die kriebels gehad want het zat er misschien wel in. En wordt hij dit jaar niet verreden dan zal dat gevoel altijd wel blijven bestaan, want misschien wordt de tocht dan wel verreden in 2013…..

[box] De eerste weddenschappen bij wedkantoor Unibet komen ook al binnen. Voor elke euro die je inlegt en het gaat niet door krijg je €1,40 uitbetaald. Voor de ‘ja de Elfstedentocht gaat door’ gokkers wordt er €2,65 uitgekeerd voor elke ingelegde euro. Het wedkantoor ziet een Elfstedentocht nog niet zo snel gebeuren.[/box]

Jos Eerden