Ride for the Roses

Komende zondag 9 september vindt voor de vijftiende keer de Ride for the Roses plaats vanuit de gemeente Westland. Dit wereldwijde fietsevenement is opgezet door Lance Armstrong. Het is een gesponsorde rit waarvan de opbrengst naar het Koningin Wilhelmina Fonds gaat, het fonds voor de kankerbestrijding. Zoals iedereen weet is Lance Armstrong zelf hersteld van kanker en heeft hij daarna zeven keer op rij de Tour de France gewonnen.

Er zijn verschillende mogelijkheden bij de Ride for the Roses. Er is een cycletour van honderd kilometer, waarbij alle deelnemers als één groot peloton een afgezet parcours zullen fietsen met een snelheid van zo’n dertig kilometer per uur. Dit is het grootste peloton ter wereld met 12000 deelnemers. Daarnaast zijn er tourtochten van vijfentwintig en vijftig kilometer. Bij de cycletour gaat het uiteraard niet om geldprijzen. Iedere deelnemer ontvangt bij het passeren van de finish een roos, die staat voor een toekomst voor iedereen.

Side events

Dit mooie evenement gaat gepaard met een aantal ‘side events’. Zo is er bijvoorbeeld op de dag zelf een wandeleditie, de Walk 4 the Roses. Deze twintig kilometer lange wandeltocht vindt plaats in Limburg. Bijna duizend mensen hebben zich daarvoor aangemeld. Uiteraard is ook dit een sponsortocht.

Er is een Pre Ride, waarbij op 8 september groepen fietsers naar de gemeente Westland fietsen, veelal vanuit plaatsen waar de Ride for the Roses eerder is gestart. Op 9 september nemen de deelnemers aan de Pre Ride dan uiteraard deel aan de Ride.

Verder verkoopt Albert Heijn de hele week voor de Ride for the Roses bossen rozen, waarvan een deel van de opbrengst gaat naar de strijd tegen kanker. Ook bij bloemisten kun je speciale Ride for the Roses boeketten kopen.

Bovendien vinden er in de gemeente Westland al het hele jaar lokale evenementen plaats, zoals een Ladies Ride, en een Kids Ride. Uiteenlopende dingen zijn georganiseerd in aanloop naar de Ride, bijvoorbeeld een nieuwjaarsduik, een benefietdiner en een bridgedrive.

Een zeer aansprekende side event zal volgend jaar voor het eerst plaatsvinden. Dit is de 48 Hours for the Roses. Dit evenement is voor personen die op zoek willen naar hun grenzen. In 48 uur wordt er maar liefst 1200 kilometer gefietst, in teams van 3 personen. Ieder fietst dus 400 kilometer! Net als bij de Ride wordt er gefietst in gesloten peloton. De tocht gaat kriskras door Nederland. Maar wie daar aan mee wil doen, moet dus nog een jaartje geduld hebben.

Wie op de valreep nog mee wil doen: voor de fietstochten van 2012 zijn alle plaatsen al vergeven, bij de Walk 4 the Roses is nog plek.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+