OS 2012: Van windsurfen naar kitesurfen

Op de Olympische spelen van 2012 in Londen wordt er voor het laatst gewindsurft. In 2016 in Rio de Janeiro zal het windsurfen vervangen zijn door kiteboarden. Wat is er gebeurd met het windsurfen, dat in 1984 voor het eerst een Olympische discipline werd? En waarom heeft deze sport het maar zo kort uitgehouden op de Spelen?

Windsurfen

Windsurfen is in de jaren zestig ontstaan in Californië. Omdat je planksurfen (zonder zeil) alleen kunt doen als de golven hoog genoeg zijn, knutselden twee Amerikanen een draaibare mast met zeil op de plank. Hun product noemden ze de Windsurfer. In het begin van de jaren zeventig kwam de Windsurfer naar Nederland en werd het hier en in de rest van Europa reuze populair. In 1984 kreeg de sport zelfs de Olympische status, waar het eerste Olympische windsurfgoud werd opgehaald door een Nederlander: Stephan van den Berg.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2012/07/Dorian-van-Rijsselberghe.jpg[/author_image] [author_info]De huidige Nederlandse windsurftrots is Dorian van Rijsselberghe. Hij behaalde zijn grootste succes tot nu toe in december 2011, toen hij in Perth wereldkampioen werd in de RS:X-klasse. Hiermee werd hij de opvolger van Casper Bouman, die deze titel vijf jaar eerder won. Dorian van Rijsselberghe won zijn eerste Nederlandse titel als dertienjarige.  Hij neemt tevens deel Van Rijsselberghe  aan de Olympische Spelen in Londen, waar hij tevens zal fungeren als vlaggendrager van het Nederlands Olympisch team. (Bron: Wikipedia)[/author_info] [/author]

Windsurfen niet meer cool?

Eind jaren tachtig nam na een snelle vlucht in populariteit de interesse in het windsurfen weer even zo sterk af. Verklaringen zijn er te over. Bijvoorbeeld dat het materiaal steeds gecompliceerder en duurder werd, waardoor de drempel hoger werd om aan surfen te beginnen. Mensen kregen steeds minder vrije tijd en om windsurfen te leren redelijk  kost het redelijk veel tijd,  vaak wel een halve of een hele dag. Allemaal redenen waardoor mensen het surfen niet meer de moeite waard vonden. Echter de belangrijkste verklaring voor het afnemen van het aantal surfers zou wel eens heel simpel kunnen zijn: Windsurfen had lost its coolness

Maar is het dan zo gemakkelijk? Als een sport niet cool meer is, dan verdwijnt die van de Olympische Spelen? Ik heb eens uitgezocht welke andere sporten ooit een Olympische discipline waren, en nu niet meer. Windsurfen bevindt zich in het gezelschap van cricket, croquet, golf, lacrosse, motorbootracen, polo, touwtrekken, softbal en honkbal. Maar ook in het gezelschap van sporten met exotische namen als jeu de paume, pelota, rackets, en roque. Het overgrote deel van deze sporten is in het begin van de twintigste eeuw een paar keer onderdeel geweest van de Spelen. Opvallend is overigens dat golf, dat een Olympische sport was in 1900 en 1904, vanaf 2016 weer aanwezig is op de Spelen. Honkbal en softbal zijn bij de spelen van 2012 geschrapt. De laatste keer dat er een sport werd geschrapt was in 1936, en die sport was polo.

Olympische Spelen en Kitesurfen

Dat er een sport geschrapt wordt is dus vrij zeldzaam bij de Olympische Spelen. Waarom dan nu windsurfen schrappen en vervangen door kitesurfen? De ISAF (International Sailing Federation) die de beslissing heeft genomen, meldt op haar website dat voor Rio 2016 kiteboarden het windsurfen zal vervangen, maar niet waarom. Het zou kunnen dat toch de factor “cool” meespeelt, en dat men denkt dat kitesurfen interessanter is, zowel voor toeschouwers ter plekke als voor de televisie. En interessanter betekent meer verkochte kaartjes en meer kijkers.

De Nederlandse medaillefavoriet voor 2012 voor het windsurfen, Dorian van Rijsselberghe, blijft er nuchter onder. Hoewel hij het verdwijnen van het windsurfen een groot verlies noemt, heeft hij ook al aangekondigd om in 2016 aan de Spelen mee te doen als kitesurfer.

 

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+