Omloop for the roses

‘Waar kan ik betalen?’ Vraagt de burgemeester van Lingewaard aan organisator Henk Nijenhuis.
– ‘U hebt toch al betaald?’
‘Ja maar dat is geld van de gemeente. Het is voor het goede doel, kom op. Ik fiets toch zelf, dan betaal ik ook zelf.’

Omloop for the Roses

Burgervader Harry de Vries betaalt dubbel. Hij en de wethouders van de gemeente Lingewaard horen vandaag bij de honderden deelnemers aan de Omloop for the Roses. Een officieel ‘side-event’ van de Ride for the Roses. Een fietstocht ten behoeve van KWF Kankerbestrijding.

Toer- en wielerclub (twc) ’t Verzetje uit Bemmel, die betrokken was bij de organisatie van de Ride for the Roses in de gemeente Lingewaard in 2009, organiseert de omloop vandaag voor de derde keer. ‘Al het geld dat we vandaag inzamelen brengen we straks naar de start van the Ride for the Roses die dit jaar in het Westland wordt gefietst. ‘ vertelt Neijenhuis trots. Nog niet wetende dat hij in september een cheque van 4000 euro mag overhandigen aan KWF.

‘Brrr, koud!’

Renata de Jong fietst vandaag voor het eerst mee op aanraden van haar zwager die de tocht al eerder reed. ‘Brrr, koud!’  rilt ze. Het weer werkt helaas niet echt mee vandaag. Het is guur, grijs en het miezert een beetje. Lente in Nederland. Toch kan het voor Renata de pret niet drukken. ‘Enerzijds doe ik mee vanwege het goede doel, anderzijds voor de gezelligheid, maar het goede doel is wel een heel belangrijke reden’ zegt ze terwijl ze het inschrijfformulier invult. ‘Ik verwacht een mooi tochtje, door een mooi landschap’.

Aan dat mooie landschap geen gebrek. De route die de fietsers vandaag moeten afleggen is werkelijk waar prachtig.  Er worden verschillende afstanden gefietst. Er zijn familietochten van 25 en 50 kilometer en prestatietochten van 80, 100 en 125 kilometer. De route van de prestatiefietsers gaat door het heuvelachtige gebied van het Rijk van Nijmegen en zelfs een stuk naar het Reichswald in Duitsland.

Lekke band

In het plaatsje Frasselt, vlakbij Kranenborg is een verzorgingspost ingesteld waar fietsers wat kunnen eten en drinken. De meeste fietsers gaan als een speer, eten gauw een banaan, drinken wat en springen weer op de fiets. Een fietser heeft pech.‘Lekke band?’ vraag ik.

‘Nee, wat denk je dan dat ik aan het doen ben.’ antwoord de fietser enigszins nijdig terwijl hij met zijn binnenband in zijn hand staat. De pechvogel is over een kapot bierflesje heen gereden. Het is al de tweede lekke band van de groep vanochtend. Nadat de band weer is opgepompt klinkt er een harde sissssssssss en een nog hardere vloek. Ik besluit de groep maar even met rust te laten.

Ook team Lingewaard fietst mee met de omloop. De 18 fietsers zijn in training om volgende maand zo vaak mogelijk de Alpe  d’huez in Frankrijk op te fietsen om geld in de te zamelen voor stichting Alpe d’Huzes.  Deze besteedt al haar gelden aan onderzoek om van kanker een chronische ziekte te maken in plaats van een dodelijke. Inmiddels heeft team Lingewaard door middel van allerlei acties al ongeveer 50.000(!) euro bijeen gebracht. Wil je ook helpen? ‘Like’ dan deze facebookpagina. Elke ‘like’ zetten wij om in 1 Euro voor Team Lingewaard. Volgende maand verschijnt er een uitgebreid artikel over de prestaties van team Lingewaard in Frankrijk dat te lezen zal zijn op energy-life.nl.

‘Lekker veel klimmen en dalen’

Even verderop, in het Nederlandse Groesbeek, staan Appie Balk, Willy Derksen en John Joosten naast hun fiets. Willy en John fietsen vandaag 80 kilometer. ‘Ik ga voor de honderd’ zegt Appie. De drie heren fietsen vaker samen. ‘De belangrijkste reden om vandaag mee te doen is het goede doel’, zegt John. ‘Ik heb zelf ook mensen in de omgeving met de ziekte en daar doe je het toch voor.’ Over de route zijn de drie erg te spreken. ‘Het is een heel mooie route’ zegt Willy. ‘Lekker veel klimmen en dalen’ vult Appie aan. Last van de kou hebben ze wel. John trekt zijn rits lost en showt zijn kleding: ‘Kijk, een extra T-shirt, ik heb me voorbereid, ze zeiden dat het maar 6 graden zou worden’.

Het echte klimmen en dalen gebeurt in Berg en dal met steile afdalingen van 10 % en stijgingspercentages van 12. Hoewel de maximum snelheid die de fietsers mogen halen 25 km per uur is wordt dit vooral tijdens de afdaling nogal eens overschreden.

De fietsers razen aan me voorbij op de zevenheuvelenweg. De meesten zijn al een paar uur onderweg maar vermoeidheid en zelfs de regen weerhoud ze er niet van stevig door te trappen want behalve voor zichzelf, fietsen ze vandaag ook voor KWF Kankerbestrijding. De Ride for the Roses vindt 9 september plaats in Westland. Fiets mee in het grootste peloton van de wereld en schrijf je in op www.ridefortheroses.nl

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+