Noordlaren even middelpunt van Nederland

Het is nog licht als ik aankom in Noordlaren. De ijsbaan ligt er een beetje verlaten bij. Hier op dit ijs gaat straks de eerste baanmarathon op natuurijs van start. Zoals elk jaar werd er flink gestreden om deze eer. Zowel in Haaksbergen als in Veenoord en in Noordlaren lagen de draaiboeken voor het evenement al klaar. Maar door het water op een andere manier op te baan te spuiten trok het Groningse Noordlaren uiteindelijk aan het langste eind. Op dinsdagochtend werd door de ijsmeester van de KNSB een ijsdikte gemeten van 3,5 centimeter. En vanaf toen ging het los bij schaatsgek Nederland.

Mooi ijs

Bij de ijsbaan kijken twee toeschouwers naar het ijs. ‘Mooi ijs, niet?’ Klinkt het met een zwaar Gronings accent. Die positieve geluiden zal ik die avond vaker gaan horen. En toegegeven, de baan ligt er inderdaad prachtig bij. IJs en skeelervereniging de Hondsrug uit Noordlaren heeft vandaag alles uit de kast getrokken om de marathon zo goed mogelijk te kunnen organiseren. Vrijwilligers zijn van heinde en verre gekomen om te helpen. Aan alles is gedacht, van verkeersregelaars,  tot koek en sopie, van beveiliging tot kleedkamers voor de schaatsers.

Omkleden in het klaslokaal

In het schoolgebouw naast de ijsbaan is het een gezellige bedoening.  Bij binnenkomst kan er ingetekend worden bij twee dames aan een schooltafeltje. Even verderop kleden enthousiaste schaatsers zich om in de klaslokalen. In de dameskleedkamer wordt er  in groepjes druk gekletst.  Het kleine meubilair van de basisschool zorgt voor wat hilariteit. ‘Oooh dit is een mooi stoeltje’ klinkt het achterin de klas terwijl een blonde schaatster het kleine kinderstoeltje naar zich toe trekt. Maar als ze erop gaat zitten klinkt een hard gelach. ‘ Het past niet! Ik heb een te dikke kont!’ De dames giechelen. Een enkeling bereidt zich in stilte voor. Naarmate de wedstrijd dichterbij komt wordt het steeds stiller. En ook in de herenkleedkamer is het een drukte van belang. Ze hebben er duidelijk zin in. In eerste instantie zouden de dames om 18:00 startten met de marathon, maar dit werd vrij laat op de dag veranderd waardoor de heren eerder klaar moeten zijn dan gedacht. ‘Je zou maar te laat komen.’ Zegt er een.

‘We hoorden het vanochtend en nu staan we hier. Het is echt een buitenkans. Omdat alle toppers op de Weissensee zijn mogen wij nu hier rijden. Een unieke ervaring’ zegt Riekele Trul die samen met Jan Marten aan het warmlopen is. Om 18:00 mogen ze schaatsen.

‘Het is de eerste keer dit seizoen op natuurijs ‘ aldus Marten. ‘Of er verschil is? Je moet je slag een beetje aanpassen omdat je veel meer te maken hebt met scheuren in het ijs en de bochten zijn wat anders dan op een binnenbaan en normaal gesproken schaatsen we wat korter.’ Legt Trul uit.

Beiden gaan voor de winst ‘maar als we een ploeggenoot kunnen helpen om te winnen doen we dat ook’.

Iets voor zessen mag de baan worden ingereden. En nu komen ook de schaatsers erachter dat de ijsbaan er prima bij ligt. Inmiddels zijn buiten de toeschouwers toegestroomd en ook de pers is massaal aanwezig om verslag te doen.  Vanavond is Noordlaren het middelpunt van Nederland.

Bijzonder moment voor C1 rijders

De heren C1 zijn de eersten die dit seizoen een marathon op natuurijs in Nederland mogen rijden. Een bijzonder moment want doordat alle A rijders in Oostenrijk op de Weissensee zich voorbereiden op het NK en de alternatieve Elfstedentocht krijgen de C rijders nu de kans om zich te bewijzen. Als het startsein klinkt schieten ze over het ijs, aangemoedigd door toeschouwers langs de kant. Met nog 4 rondes te gaan rijdt Erik-Jan Kooiman zich los van het peloton en na 40 minuten komt hij met zijn handen in de lucht solo over de finish. ‘Gefeliciteerd!’ Hoor ik naast me. De vriendin van Kooiman viert feest langs de kant. Na een rondje uitschaatsen rijdt Kooiman haar kant op. Wederom met zijn armen in de lucht. Nog voor hij zijn vriendin bereikt steekt een verslaggever een microfoon onder zijn neus.  Kooiman kan alleen maar hijgen. ‘ Even bijkomen hoor’.

Annemarie Freriks is in de kleedkamer bezig de voet van een schaatsmaatje in te tapen. Zij hoorde vanochtend op het werk dat de marathon diezelfde avond nog werd gereden.  ‘Ik was helemaal gelukkig en heb meteen wat snipperuren opgenomen’ straalt Annemarie die er helemaal klaar voor is. ‘Op het werk weten zo hoeveel ik hou van schaatsen hou, dus ze gunnen me het van harte.’ De winst is voor haar een mooie droom zegt ze. ‘Ik zou blij zijn als ik aansluiting kan vinden straks’

Terwijl het dweilorkest een feestelijk deuntje speelt en de warme chocolademelk, snert en rookworst gretig aftrek vinden bij de koek en sopie tent rijden ook de dames en de C2 vanaf 19:00 uur een marathon op natuurijs. Bij de dames ging Marita Hut er met de eerste plek vandoor, zij liet Marije Dijkstra en Marleen Molenaar achter zich. Bij de C2 won Gerald Bos.

Racen na de race

De laatste marathon werd gereden door de veteranen, de masters. Na enige tijd rijdt er een kopgroep van zes man. De spanning is, net als de kou, om te snijden. Het publiek juicht en jubelt maar de schaatsers kijken niet op of om. Met de handen op de rug flitsen ze voorbij. Rudi Groenendal gaat er uiteindelijk met de zege vandoor. Tijd om te huldigen is er niet want hij moet zich meteen omkleden. Een taxi staat klaar om de voorzitter van de Hondsrug en Groenendal direct naar het televisie programma Pauw & Witteman te brengen. Even later zie ik ze in de taxi springen, hun vrouwen zwaaien.

Blijkbaar is er nog iemand in de taxi gesprongen want een vrouw zegt: ‘ Ga je ook mee?’ ‘Ja’ Schreeuwt de man vanuit de taxi. ‘Maar hoe kom je terug dan?’ Roept de vrouw. Antwoord krijgt ze niet mee, de taxi is al onderweg. Een andere vrouw pakt de verdwaasde dame bij de arm. ‘ Och joh, die pakt toch gewoon een taxi terug.’ Zegt ze lachend. De feeststemming overheerst. ‘Weet je wel wat dat kost?’ mompelt de vrouw nog. Arm in arm lopen ze weg.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+