Nieuwe koning is sportfanaat


Hij reed onder de naam W.A. van Buren in 1986 de Elfstedentocht uit, liep in 1992 de marathon van New York en was jarenlang het Nederlandse lid van het Internationaal Olympisch
comité (IOC). Onze nieuwe koning is een echte sportfanaat.

Als lid van het IOC was de prins nauw betrokken bij het organiseren van de Olympische Spelen en de Olympische Winterspelen. Hij was dan ook bij vele grote Nederlandse sportmomenten aanwezig. De ene keer op de tribune, de andere keer hossend in korte broek tussen de Gouden hockeydames. ‘kroonprinsonwaardig’ werd er toen geroepen, maar stiekem sloten we hem allemaal in ons hart.

Een dikke knuffel van de prins

De prins deelde Olympische medailles uit, en feestte in 1996 in Atlanta mee naast het volleybalnet met de volleyballers die Olympisch kampioen werden. In 2010 zag hij vanaf de tribune hoe Sven Kramer de verkeerde baan pakte. “ Ik heb er geen woorden voor, zijn naam stond er al, de tijd moest er alleen nog even achter geschreven worden,” aldus de Kroonprins tegen BNR Nieuwsradio “Dit is ook een drama voor de rest van Nederland. Het is echt met geen pen te beschrijven.” Willem-Alexander was afgelopen jaar met zijn hele gezin aanwezig tijdens de Olympische Spelen in Londen. Za zaten eerste rang bij de gouden race van Marianne Vos die na haar overwinning op een dikke knuffel van de prins kon rekenen.

Huwelijksaanzoek op het ijs

Willem-Alexander heeft een duidelijke voorliefde voor schaatsen. Dat bleek natuurlijk al uit het Elfstedenavontuur, maar ook uit het feit dat hij zijn eigen Máxima ten huwelijk vroeg op het ijs. Tijdens Koninginnedag in het Friese Franeker doen Willem-Alexander en Máxima spontaan de schaatsen aan voor een rondje over kunstijs.

IOC lidmaatschap is opgezegd

Onze nieuwe koning is dol op sport. In december sprak hij de hoop uit dat de Olympische Spelen deze eeuw nog naar Nederland komen. Mocht het zo zijn, dan is onze Koning in ieder geval geen lid meer van het Internationaal Olympisch comité. Bij zijn aanstelling in 1998 liet Willem-Alexander weten zijn taken bij het IOC neer te leggen zodra hij koning zou worden. Sportkoepel NOC*NSF heeft bevestigd dat de kroonprins inderdaad zijn lidmaatschap heeft opgezegd.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+