Neurofeedbacktraining voor Olympische Spelen

Gaan topsporters beter presteren door hun mentale toestand te optimaliseren? Waarschijnlijk wel, zo blijkt uit een pilotstudie naar de effecten van neurofeedback op de mentale staat en prestatie van topsporters.

In de eerste helft van 2011 namen twaalf topgymnasten van sportclub Flik-Flak via het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch deel aan het gezamenlijke InnoSportNL-project ‘Validatie neurofeedback voor mentale fitness in de topsport’.

Gunstig effect op sportprestaties

Neurofeedback is in de topsport een relatief nieuwe techniek om mentale fitheid te vergroten, gebaseerd op de meting en training van bepaalde hersenfrequenties. De frequentie tussen 8 en 12 Hz is geassocieerd met ‘ontspannen concentratie’. Philips Research en Tilburg University Department of Cognitive Neuroscience hebben een systeem ontwikkeld waarmee dit ritme automatisch wordt getraind. Uit een voorgaande studie met dit systeem bleek dat men met auditieve feedback via muziek de hersenactiviteit kan beïnvloeden en een ontspannen maar gefocuste mentale toestand kan creëren.

Werkt neurofeedback voor topsporters?

De pilot was opgezet als een dubbel-blind, placebo-gecontroleerd onderzoek, waarbij zes deelnemers alfatraining kregen en zes deelnemers placebotraining. De resultaten geven aan dat de experimentele groep positiever is over de effecten van de training dan de placebogroep en dat de experimentele groep er mentaal (zelfvertrouwen, focus, ontspanning) en fysiek (kracht, techniek) op vooruit is gegaan.

In voorbereiding op de Olympische Spelen

De Nederlandse top-trampolinespringster Rea Lenders heeft meegewerkt aan het onderzoek en is zo positief over de resultaten dat ze de neurofeedbacktraining inzet in haar voorbereiding op de Olympische Spelen in augustus 2012 in Londen. “De alfatraining heeft vooral een positief effect op mijn slaap: ik val sneller in slaap en ik slaap beter. Daardoor voel ik me de volgende dag fitter en heb ik minder last van stress.”

Gezien het kleine aantal deelnemers, wordt deze studie beschouwd als een pilot die trends laat zien die leidend kunnen zijn voor vervolgonderzoek. Momenteel kijken de projectpartners hoe zij verder kunnen gaan. Gedacht wordt aan een vervolgstudie met een grotere groep (top)sporters uit meerdere sporten waarmee duidelijk aantoonbaar gemaakt kan worden dat neurofeedback prestaties verbetert en hoe het verder ingebed kan worden in de praktijk.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+