Midzomernachtduik

Zwemmen in de openlucht hoort als geen ander bij de zomer. Daarom vindt op 21 juni de eerste Midzomernachtduik plaats. Het evenement is bedoeld voor ieder buitenbad om het zwemmen in de openlucht, zo aan het begin van het buitenseizoen, extra onder de aandacht te brengen.

Na de drukte van eerste zomerse dagen maken de baden zich op voor de  Midzomernachtduik die verwijst naar het midzomernachtfeest, een bekend feest in Scandinavië op de dag dat de zon niet ondergaat. Het is eigenlijk een ode aan de zomer. Dit evenement, dat voor de eerste keer wordt gehouden, is dan ook bedoeld om het buitenseizoen extra onder de aandacht te brengen.

Waarom zwemmen?

Zwemmen is niet alleen leuk maar ook hartstikke gezond. Je verbrandt razendsnel calorieën, gebruikt bijna alle spieren van het lichaam en het zorgt voor ontspanning. Daarbij is het grote voordeel van zwemmen ten aanzien van andere sporten dat je lichaam ‘gedragen’ wordt door het water. Daardoor hoef je geen harde stootbewegingen te maken en worden de gewrichten minder zwaar belast. De kans op blessures is daarom bij zwemmen veel kleiner dan bij hardlopen of fietsen.

De druk van het water zorgt er niet alleen voor dat je gewichtloos lijkt, het bevorderd ook de bloeddoorstroming in de spieren. Door de horizontale houding hoeft het hart minder hard te werken en je bloeddruk daalt.

Regelmatig zwemmen zorgt voor een strakker lijf omdat alle spieren worden gebruikt. Hoeveel calorieen je verbrandt met zwemmen hangt natuurlijk af van de intsendsiteit van de beweging en je lichaamsgewicht. Stel dat je 60 kilo weegt dan verbrandt je met een uur zwemmen ongeveer 500 kcal. Hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je verbrandt.

Wedstrijd bommetje of waterpolotoernooi

De Midzomernachtduik is hét evenement voor elk buitenbad om een groot aantal bezoekers aan te trekken, die dag zelf en de maanden erna. Inmiddels doen 50 zwembaden mee. De buitenbaden zijn vrij om hun eigen programma op te stellen. Een wedstrijd bommetje of een waterpolo toernooi met een BBQ en een waterdisco onder begeleiding van de plaatselijk bekende DJ. Of misschien een Aqua Zumba demonstratie om alvast in tropische sferen te komen. Alles is mogelijk bij de Midzomernachtduik. Wil je weten welke zwembaden meedoen? kijk dan op: www.facebook.com/midzomernachtduik.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+