Meer pijn bij vrouwelijke marathonlopers met grote cupmaat

Voor vrouwelijke marathonlopers is pijn in de borst (mastalgie) een vervelend obstakel tijdens het rennen. Britse onderzoekers onderzochten 1397 vrouwelijk marathonlopers tijdens de London Marathon in 2012 en ontdekten onder andere dat borstpijn duidelijk gerelateerd is aan de cupmaat van de vrouw, en dat het dragen van een sportbeha niet altijd de oplossing is.

Aan de vrouwen werd gevraagd hoeveel en hoe hard ze trainden, (deelnames aan marathon incluis). Ook werd er gevraagd of ze een sportbeha droegen en of ze last hadden van pijn in de borst.

Minder vaak pijn bij moeders

Van alle onderzochte  vrouwelijke marathonlopers had 32% last van mastalgie. Veel pijn werd gevoeld tijdens trainingen. De helft van de vrouwen met cupmaat F klaagden over pijn in de borst tijdens het rennen tegenover een van de vier dames met een A-cup.  Wat nog meer opviel was dat vrouwen zonder kinderen vaker aangaven pijn in de borst te hebben dan vrouwen met kinderen.

Sportbeha

De populairste manier om de pijn tegen te gaan was het dragen van een sportbeha. 1 op de 5 vrouwen gaf dit aan. Maar maar liefst 9 van de 10 vrouwen droeg een sportbeha tijdens het rennen. Wat dat betekent? Volgens de onderzoekers is het dragen van een sportbeha niet perse de oplossing voor mastalgie. Ook vinden ze dat de fabricage en het ontwerp van de sportbeha’s beter kunnen.

Het is voor het eerst dat mastalgie wordt gerelateerd aan de cupmaat van de vrouw. Of er echt een duidelijke link is tussen pijn in de borst en sport moet nog bewezen worden, maar de Britse studie wijst uit dat bij training mastalgie vaker voorkwam. Het onderzoek werd online gepubliceerd in het ‘British Journal of Sports Medicine’.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+