‘Mannen die kiezen voor rood wedstrijdtenue hebben hoger testosteronniveau’

Mannen die ervoor kiezen om in rode kleding mee te doen aan een wedstrijd hebben een hoger testosteronniveau dan mannen die kiezen voor blauw. Dat zegt wetenschapper Daniel Farrely van de universiteit van Sunderland.

Een nieuw onderzoek door Farelly toont aan dat er iets speciaals is aan de kleur rood in een wedstrijd, en dat het geassocieerd wordt met ons biologisch systeem.

Farelly en zijn team denken dat dit wellicht verklaart waarom atleten er vaak voor kiezen rode kleding te dragen tijdens een wedstrijd. Golfer Tiger Woods bijvoorbeeld staat er bekend om een rode blouse te dragen op de laatste dag van een grote wedstrijd.

“Het kiezen van rood kan wellicht onbewust iets van de competitieve natuur van die persoon uitstralen, en het kan goed invloed hebben op hoe de tegenstander reageert” aldus Farelly.

Kiezen tussen rood en blauw

73 mannen deden mee aan het onderzoek. Zij kregen echter niet te horen wat er onderzocht werd. De deelnemers werd verteld dat ze een competitieve taak moesten doen en dat hun resultaten op een leidersbord werden getoond. Daarna moesten de mannen een rood of blauw symbool kiezen om op het leidersbord te plaatsen en vervolgens moesten ze hun competitieve taak doen.

Om erachter te komen hoeveel testosteron de verschillende mannen in hun bloed hadden werd slijm afgenomen aan het begin van het onderzoek, voordat ze wisten dat zee en taak moesten doen, en vlak na het onderzoek.

Bij de mannen die kozen voor rood lag de basis van het testosteronniveau hoger dan bij de mannen die blauw kozen. De kleurkeuze beïnvloede echter niet de prestaties van de deelnemers tijden hun taak. De onderzoekers denken dat een wedstrijd waarbij de tegenstander de rode kleur kan zien er wel voor zorgt dat er voordeel te behalen valt aan het dragen van de kleur rood.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+