Lange afstandsfietsen

Iedereen fietst. Naar het werk, naar de winkel, naar de sportclub, naar vrienden. Of gewoon “een stukje fietsen”, want dat is lekker en gezond. Ook gaan veel mensen op fietsvakantie – met een tent achterop of in een hotel slapen, in Nederland of in het buitenland, alleen of met een groepsreis. Een fietsvakantie heeft een aantal voordelen. Zo ben je niet afhankelijk van dienstregelingen en sta je nooit in de file. Het is gezond en je ziet meer van de omgeving dan wanneer je er in de auto langsraast.

Fietstocht over lange afstand

Een variant op de fietsvakantie is de lange-afstandsfietstocht: een tocht waarbij iemand een tamelijk verre bestemming uitzoekt, zoals Santiago de Compostela, Rome, de Noordkaap of Sint Petersburg, en er vervolgens in zes, zeven, acht, negen weken naartoe fietst.

Om zo’n lange fietstocht te kunnen maken heb je allereerst veel tijd nodig, en verder geld, conditie en doorzettingsvermogen. Er is natuurlijk een aantal mensen dat om uiteenlopende redenen de tijd heeft om negen weken op de fiets te stappen; bijvoorbeeld mensen die net klaar zijn met hun studie, of fitte gepensioneerden. De rest zal de tocht in stukjes moeten knippen, of een bestemming moeten kiezen die te halen is in twee of drie weken. Wat geld betreft, kun je het zo duur maken als je wilt. Het is natuurlijk het goedkoopste om te kamperen en zelf te koken, maar dit kost wel veel tijd. En zeker wanneer je naar Oost-Europa fietst, waar alles een stuk goedkoper is, kun je je afvragen of het meenemen van een complete kampeer- en keukeninventaris de moeite is.

Fietsen naar Santiago

De conditie bouw je al fietsend op, maar het is wel verstandig om van tevoren al dagtochten te gaan maken, op het laatst met bagage. Het doorzettingsvermogen heb je vooral nodig wanneer het regent en de tocht vrijwel uitsluitend tegen de berg op lijkt te gaan en tegen de wind in. Wanneer je, bijvoorbeeld, de vijfentwintighonderd meter naar Santiago de Compostela fietst, dan kán het niet alleen maar leuk zijn. Iemand die ik ken kwam terug met verhalen over verdwalen en vast komen te zitten in de modder; bovendien werd ergens halverwege zijn fiets gestolen, naar het schijnt door een bende die zich specialiseert in fietsen van Santiago-pelgrims. Hij kocht overigens gewoon een nieuwe in de dichtstbijzijnde stad. Waar het natuurlijk om gaat, is dat je ondanks dit soort ontberingen uiteindelijk toch maar mooi je eindbestemming haalt. En er zijn natuurlijk ook veel prachtige dagen en prachtige stukken op zo’n route. In het geval dat je een bekende pelgrimsroute volgt is er nog een extra “bonus”: je wordt, ook als je de tocht alleen om sportieve redenen maakt, in de loop van de weken toch een soort pelgrim, die in Santiago aangekomen blij zijn oorkonde ophaalt en naar de speciale mis gaat.

Maar ook wanneer zijn einddoel een “gewone” stad is, zal een lange-afstandsfietser blij zijn te zijn gearriveerd. Misschien gaat hij op de fiets terug naar huis, misschien met het vliegtuig – in ieder geval is hij een unieke ervaring rijker.

Tips

  • Zorg voor een goede fiets, met tassen voor en achter in verband met het evenwicht. Bespaar niet op fietstassen.
  • Train van tevoren. Als je in de heuvels gaat fietsen, train dan ook in de heuvels. Train de laatste dagen met bepakking.
  • Eet altijd voldoende tijdens het fietsen: ontbijtkoek, bananen, mueslirepen, om de “hongerklop” te voorkomen.
  • Kijk voor meer informatie op bijvoorbeeld www.europafietsers.nl

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+