Laat pollen niet met je sollen – Buitensport en hooikoorts

Het is lente, eindelijk. De dagen worden langer, de zon schijnt en ‘buiten’ nodigt je uit om te sporten. Even lekker een rondje hardlopen/stukje fietsen. En hoewel je niets liever zou willen blijf je toch binnen. Want je hebt hooikoorts. En sporten met hooikoorts, dat is niet te doen, toch?

Sport eens lekker in de stad

Prikkelende pollen van bomen, planten en grassen zijn de boosdoeners die jouw je sportrondje niet normaal kunnen laten maken. Zoek dus een sportlocatie uit waar het aantal pollen het kleinst is. Loop niet hard in het bos of tussen weilanden maar ren eens lekker door de stad. Ook aan zee en in de bergen zit minder stuifmeel in de lucht.

Je snift en snottert je een eind in de rondte als jij de pech hebt hooikoortspatiënt te zijn. Fit kun je jezelf tijdens zo’n periode nou niet echt noemen. Hou daar rekening mee en rust tijdens het sporten regelmatig even uit.

Jeuk aan je ogen? Niet wrijven! Het stuifmeel en de pollen zitten hoogstwaarschijnlijk ook aan je handen. Door in je ogen te wrijven breng je ze over en krijg je nog meer last van hooikoorts. Was je handen eerst voordat je wrijft. Maar om deze situatie te voorkomen kun je ook het volgende doen: Draag tijdens het sporten een zonnebril. Het liefst een die goed aansluit op je gezicht, ook aan de zijkant. Daarmee voorkom je dat stuifmeel in je ogen komt. Wat ook helpt is het insmeren van je neus met Vaseline. Dit beschermt je huid tegen de prikkeling van de pollen.

Was de pollen weg

Trek schone sportkleding aan. De pollen en het stuifmeel die jouw hooikoorts veroorzaken hechten goed aan bezwete kleding (en ook in je haar). Zorg dus na het sporten dat je de sportkleding en je haar wast. (sowieso wel fijn voor je naasten natuurlijk)

De pollen zijn tijdens warme en broeierige dagen bijna niet te vermeiden. Ze blijven namelijk in de lucht zweven. Regen spoelt de pollen uit de lucht. Plannen om buiten te trainen? Wacht dan even totdat het heeft geregend of train heel vroeg in de ochtend, als de pollen nog geen kans hebben gehad zich te verspreiden.

Pas op met voorgeschreven medicatie

Grijp, als je aan wedstrijden meedoet, niet meteen naar hooikoortsmedicijnen. In medicijnen tegen hooikoorts kunnen middelen voorkomen die op de dopinglijst staan. Krijg je jouw medicijnen op recept, let dan goed op. Controleer je hooikoortsmedicijn op de website van de dopingautoriteit.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+