Kooiman wint eerste baanmarathon op natuurijs

Erik-Jan Kooiman uit Lekkerkerk heeft in de klasse C1 de eerste baanmarathon op natuurijs gewonnen. In Noordlaren liet de 25-jarige schaatser Sven Faber en Andrès Landman (oud A rijder) achter zich.

Marathon Noordlaren

‘Prachtig!’ Is de eerste reactie van Kooiman. ‘Ik had het niet verwacht, wel gehoopt. Ik voelde me wel sterker dan de rest maar omdat het een regionale wedstrijd is weet je niet wie je tegenstanders zullen zijn. Toch kom ik altijd wel boven drijven als de omstandigheden wat zwaarder zijn. Er was een flinke tegenwind in de bocht bij de finish, daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.’ En dat was te zien. Kooiman verloste zich in ronde vier van het peloton en kwam solo over de finish.

Gisterenavond wist Kooiman nog niet dat hij vandaag zou winnen, laat staan zou schaatsen op natuurijs. ‘Mijn vriendin had al wel een voorgevoel en vanochtend hoorde ik ineens dat ze het ijs gingen meten. Ik was toevallig vrij vandaag dus dat kwam goed uit’. Kooiman vertrok dinsdag al rond 14:30 vanuit Lekkerkerk, Zuid-Holland. Een fikse rit. ‘Maar het was het zeker waard.’ Aldus een stralende Kooiman.

De schaatser is, ondanks dat hij al jaren aan wielrennen doet, geen onbekende met ijs. Zijn vader schaatste

in de kopgroep tijdens de Elfstedentochten in 1985 en 1986. Toen hij respectievelijk 4e en 6ewerd. ‘Ik vind het hartstikke leuk om in zijn voetsporen te treden en ben ook zeker van plan om mij in de winters meer te focussen op marathons’.

Kooiman is blij met het feit dat de zogenoemde toppers op de Weissensee in Oostenrijk te vinden zijn waardoor de C1 schaatsers uit konden blinken in de marathon in Noordlaren. ‘Nu krijgen wij eindelijk eens een kans.’ En die kans greep Kooiman met beide handen aan.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+