Kitesurfen – De populariteit kent geen grenzen

Onhandelbaar leek het, maar spectaculair was het wel. Toen de eerste kitesurfers voor de kust verschenen, een jaar of 10 geleden, stonden de kranten regelmatig bol met bizarre ongelukken. Meest in het geheugen ligt het verhaal van die beginneling met een veel te grote vlieger, die na een sprong over een golf uiteindelijk op het dak van een hotel aan de boulevard belandde. De kites leken onhandelbaar, maar dat is nu wel anders. De sport is volwassen geworden en het materiaal geperfectioneerd.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/09/Kevin-Langeree.jpg[/author_image] [author_info]Ook Nederland kent goede kitesurfers. Zo werden Kevin Langeree (foto) en Youri Zoon in respectievelijk 2009 en 2011 wereldkampioen kitesurfen.[/author_info] [/author]

 

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich voort laat trekken door een kite (of: vlieger). Iemand die aan kitesurfen doet, wordt een kiter of kitesurfer genoemd.

Kitesurfen is een variant van het windsurfen, door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog springen. Het is al jaren de snelst groeiende watersport. Kitesurfen is snel; op 10-10-2008 is de magische grens van 50 kts (92,6 km/h) doorbroken door de Fransman Alex Caizergues (50,57 kts).

Niet moeilijk om te leren.

Het succes van kiten laat zich eenvoudig verklaren. Het is namelijk ook een combinatie van andere populaire sporten, zij het op een andere ondergrond. Zo duiken vele snowboarders ineens het water op en maken vliegeraars en windsurfers de overstap. Al was het maar om het eens te proberen. Vaak om dan meteen verkocht te zijn. Kitesurfen is immers vanwege de combinatie van diverse sporten zo spectaculair. Hoewel het in eerste instantie erg moeilijk lijkt, valt het doorgronden van de sport wel mee. Uiteraard baart oefening kunst. Maar wie enigszins vertrouwd is met het water en een van de eerdergenoemde sporten, pikt het varen met de vlieger snel op.

Kitesurfen gevaarlijk?

Kitesurfen kan je veilig beoefenen mits je je aan een aantal regels houdt en je verstand gebruikt. Het is wel een sport waar risico’s aan verbonden zijn en het is daarom zeer belangrijk om eerst kitesurflessen te volgen. De sport heeft een grote evolutie doorgemaakt in de afgelopen jaren en daardoor zijn de veiligheidssystemen veel efficiënter geworden. Ook het weer kan zoals bij alle zeilers van grote invloed zijn op je veiligheid. Elke kitesurfer/zeiler zal dus op de hoogte moeten zijn van de weervoorspellingen.

De ultieme funsport

Heb je het eenmaal onder de knie, dan blijkt er veel meer mogelijk dan op waterski’s of een windsurfplank. Zo heb je bijvoorbeeld helemaal geen harde wind of stevige golven nodig om mooie sprongen te maken. En klappen bij de landing hoef je nauwelijks op te vangen, want de vlieger fungeert ook nog eens als een soort parachute, waardoor je telkens relatief zachtjes op het water terugkomt. Kitesurfen heeft het helemaal en wordt daarom wel eens gezien als de ultieme funsport.


 

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+