Iron Man 2011: De ultieme titanenstrijd

Afgelopen zaterdag werd de Ironman in Hawaii gelopen. Het allergrootste triathlon evenement ter wereld en tevens het officieuze wereldkampioenschap in de triathlon sport. Maar liefst 1750 deelnemers, waarvan 84 professionals zwommen 3,8 kilometer in open water, fietsten 180 kilometer om vervolgens af te sluiten met een marathon van ruim 42 kilometer. Een immense bovennatuurlijke prestatie.

De geschiedenis van de Triathlon

De eerste triathlons werden ooit verlopen in Frankrijk tussen 1920 en 1930. Het bleef destijds nog een bescheiden evenement waar eigenlijk alleen de lokale bevolking op afkwam. Het parcours van de wedstrijd bestond uit een zwemmende oversteek van het kanaal (zo’n 200 zwemmen), vervolgens 10 kilometer fietsen en afsluitend zo’n 1200 meter lopen.

Ironman

De triathlon werd echter pas een grote sport dankzij de Ironman. Wat heden te dage het absolute topevenement is in de triathlonsport. Dit evenement ontstond echter min of meer toevallig. Een groep getrainde atleten op Hawaii gingen een flink eind hardlopen, na afloop besloten ze om wat te gaan drinken. Tijdens het drinken kregen ze een discussie over wie nu het fitst zijn: zwemmers, wielrenners of hardlopers. Één van hen stelde voor dat ze een competitie moesten houden waarin een ultieme mix van zwemmen, hardlopen en fietsen in één evenement werd gestopt. En zo ontstond op het eiland Oahu in Hawaii het ultieme sportevenement waarbij de winnaar zich de Ironman mag noemen. Sinds 1981 wordt dit evenement jaarlijks gehouden op het eiland Kona in Hawaii, aangezien dit parcours nog wat zwaarder is.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/10/Craig-Alexander-Ironman.jpg[/author_image] [author_info]Afgelopen zaterdag was de winnaar Craig Alexander uit Australië. Hij wist voor de derde keer de Ironman in Hawaii op zijn naam te schrijven in een parcoursrecord van 8 uur, 3 minuten en 56 seconden.[/author_info] [/author]

 

Ironman wereldberoemd

Jarenlang bleef de Ironman in Hawaii een evenementje voor een aantal fanatieke deelnemers. Dit veranderde echter volkomen toen de Amerikaanse media lucht kregen van het evenement en er uitvoerig over ging uitzenden. Het fenomeen werd wereldberoemd en overal ter wereld schoten ironman en triathlon wedstrijden als paddestoelen uit de grond. Triathlon is dan ook nog immer een jonge sport, maar kent een ongelofelijk snelle groei. Sinds de Olympische Spelen van 2000 in Sydney is de triathlon ook een terugkerend Olympisch onderdeel. De olympische afstand bestaat echter uit 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/10/Lew-Hollander.jpg[/author_image] [author_info]Lew Hollander is 81 en deed ook dit jaar weer mee aan de triathlon. Afgelopen jaar wist hij te finishen in 15 uur en 45 minuten. Dit is stukken beter dan veel jongere atleten die meedoen.[/author_info] [/author]

 

Welk onderdeel is het zwaarst in de triathlon?

Welk onderdeel nu het zwaarst is in de triathlon hangt echt af van de specifieke kwaliteiten van de atleet. Qua inspanning is 3,8 kilometer zwemmen natuurlijk niet even zwaar als 180 kilometer fietsen of ruim 42 km hardlopen. Het lastige is echter dat de start van de triathlon bestaat uit zwemmen. Hierin gaat iedereen tegelijk het water in, waardoor je haast over elkaar heen zwemt om verder te kunnen komen. Het is dus een kunst om dat te overleven en jezelf in een goede positie te manoeuvreren. Bovendien is het ook vaak zo dat de meeste deelnemers het zwakst zijn in zwemmen, waardoor dit voor velen het lastigste onderdeel is. Om een goed resultaat neer te kunnen zetten, zul je uiteindelijk alle drie de onderdelen goed moeten beheersen.

Ironman Video Impressie

Bekijk de film over het Ironman event in Hawaii om een indruk te krijgen van wat het grootste triathlon evenement ter wereld inhoudt.

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+