IJskoud het lekkerste – WK Winterzwemmen

WK Winterzwemmen in Letland van start -2 graden Celcius geeft de thermometer aan, maar de gevoelstemperatuur is maar liefst -9 in de Letse gemeente Jurmala.  Prima schaatsweer dus. Maar daar denken ca. 1000 zwemmers die dit weekend in Jurmala bijeenkomen heel anders over.  Op zo’n 15 kilometer van de hoofdstad Riga hebben deelnemers uit 24 landen zich verzameld om mee te doen aan het WK winterzwemmen dat vandaag (vrijdag) van start gaat. Onder hen slechts een Nederlandse deelneemster: Els Wermenbol die twee jaar geleden zilver won op het WK.  Ze heeft er keihard voor getraind en lang naar deze kampioenschappen toegeleefd. Het antwoord op de vraag waarom in hemelsnaam is simpel:  ‘Je doet het gewoon, of niet. We zijn hier met 1000 zwemmers en er aarzelt er geen één. Echt te gek.’

Voor de echte bikkels

In Nederland kennen we de nieuwjaarsduiken. Het echte winterzwemmen is een stuk heftiger en gaat verder dan snel kopje onder om vervolgens gillend van de kou het strand weer op te rennen. Nee, aan de wereldkampioenschappen winterzwemmen doen de echte bikkels mee. Zij vinden ijskoud het lekkerste.

Winterzwemmers in actie tijdens het WK in 2010

Tijdens het WK dienen er baantjes getrokken te worden. Zwemmers zitten dus langere tijd met hun lijf in het water. Helemaal ongevaarlijk is dat niet. Het ijskoude water doet dusdanig veel dingen met je lijf dat een goede lichamelijke conditie en begeleiding noodzakelijk is.  Na een sprong in het koude water worden je organen aan het werk gezet om in korte tijd zoveel mogelijk energie naar de rest van je lichaam te leveren. Die energiereserves zorgen ervoor dat onderkoeling niet direct plaatsvindt. Bijkomend voordeel is dat het je weerstand verhoogd en je dus niet zo snel last hebt van een griepje.

Volkssport

Winterzwemmen is geen nieuw fenomeen. In veel landen staat het al honderden jaren bekend als een heuse volkssport. Toch werd er pas in 2000 voor het eerst een wereldkampioenschap winterzwemmen georganiseerd. Aan die kampioenschappen, die gehouden werden in Helsinki, deden 500 zwemmers mee.  Het merendeel van de zwemmers komt uit noord Europa.

Els Wermenbol (57) is de enige Nederlandse deelneemster aan de Winter Swimming World Championships zoals het WK officieel heet. Twee jaar geleden deed ze ook al mee met het WK in Bled (Slovenië). In de categorie 50 meter freestyle zwom ze zichzelf in 57 seconden naar een zilveren medaille.

 

Els (links) won zilver op het WK in 2010

De ervaring van het zwemmen in koud waterbeschrijft ze op haar eigen website  als volgt:

 

Wat er gebeurt bij zwemmen in koud water is dat je lichaam tot in de kleinste haarvaten wakker geschud wordt in een paar minuten tijd. Dat effect van alertheid treedt ook op als ik zo’n  uurtje of anderhalf hardloop, skate of fiets op tempo”

De Winter Swimming World Championsships duren nog tot en met zondag. Dan weten we ook of ons eigen Els Wermenbol zichzelf opnieuw naar een medaille heeft kunnen zwemmen. Op de website http://www.winterswimming2012.com/ kun je via een webcam meekijken naar de kampioenschappen.

In onze mailwisseling geeft Wermenbol tot slot nog even een handige tip mee: ‘ Wist je trouwens dat winterzwemmen of koudwaterzwemmen dames met overgangsklachten daar vanaf helpt door eens in de week in koud water te zwemmen? ‘ Bij deze.

 

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+