Zevenheuvelenloop 2011 – 15 KM door de Nijmeegse heuvels

Op 20 november 2011 staat de zevenheuvelenloop  alweer voor de 27e keer op het programma. Wat begon als een evenement met slechts 500 fanatiekelingen is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke najaarsklassieker waaraan al vele grote namen hebben meegedaan. Onder hen ook Lornah Kiplagat en Felix Limo. Ook dit jaar heeft de organisatie weer een topper weten te strikken, namelijk Haile Gebreselassie. Een absolute winnaar die eerder al vele belangrijke wedstrijden op zijn naam wist te schrijven. Naast toppers zijn er ook vele recreatieve lopers. Al één maand voor de start waren er 23.000 individuele inschrijvingen waarmee ook gelijk het maximum aantal deelnemers was bereikt.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/11/Loop-voor-leven.jpg[/author_image] [author_info]Het goede doel dat dit jaar gekoppeld is aan de zevenheuvelenloop is Loop voor Leven. Een initiatief van het UMC St. Radboud dat onderzoek doet ter voorkoming van ziekten en complicaties. Kijk op www.loopvoorleven.nl voor meer informatie.[/author_info] [/author]

Route Zevenheuvelenloop

De zevenheuvelenloop speelt zich al sinds 1984 af in de omgeving van Nijmegen. Het staat bekend als de snelste route ter wereld over 15 km, zo wist Tirunesh Dibaba uit Ethiopië in 2009 een Wereldrecord te lopen bij de vrouwen en was het in 2010 raak bij de mannen, waar Leonard Komon een wereldrecord vestigde door de 15 km in 41 minuten en 9 seconden af te leggen.  Wat een gemiddelde snelheid van zo’n 22,5 km per uur betekent!!

Voor de overige 23.000 zullen deze snelheden een ver van m’n bed show zijn, maar dat het een mooie hardlooptocht is staat buiten kijf. Zie onderstaand het kaartje met daarop de route die leidt door de bossen en heuvels van Berg en Dal, Groesbeek en Nijmegen.

De route staat vooral bekend om het zware middenstuk, daar waar behoorlijk geklommen wordt bergop en de kuiten en bovenbenen stevig op spanning komen te staan. Zorg er dan ook voor dat je goed voorbereid voor de dag komt. Een goede training in de heuvels kan dan ook zeker een positief effect hebben op je prestatie. Let bovendien ook op de weersvoorspelling en zorg ervoor dat je bij kou en regen hebt gedacht aan extra kleding in de vorm van een windjack of handschoenen. En bovenal vergeet niet een goede warming up!

Hardloop Tips

Let op dat voordat je mee gaat doen aan een evenement als de zevenheuvelenloop je al wel regelmatig hebt getraind. Bouw dit rustig op en zorg er ook voor dat je tussen de trainingen voldoende rust pakt om je lichaam de kans te geven zich te herstellen. Bij deze nog een aantal tips om op te letten bij het trainen.

  • Je lichaam geeft signalen af, luister hier naar. Als je niet meer kunt moet je snelheid verlagen, wandelen of gewoon even rusten.
  • Weet wat je hartslag is. Meet bij het opstaan even je hartslag, zo weet je wat je hartslag in ruste is. Doe dit enkele dagen en pak het gemiddelde, zo weet je exact wat je rusthartslag is. De rusthartslag is een indicator voor je conditie, wordt deze lager dan is je conditie verbeterd.
  • Neem tijdens het hardlopen een hartslagmeter mee. De maximale hartslag die je kunt bereiken is bij benadering 220 – je leeftijd. Een veertigjarige zal dus een maximale hartslag van 180 aankunnen.

Energy+-Life zal gedurende de zevenheuvelenloop ook regelmatig van zich laten horen via Twitter, Facebook en Energy-Life.nl. Volg ons ook via twitter op @EnergyPlusNL en via Facebook.

 

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+ 

  • Sandra

    Beloofd weer een mooie dag te worden, mijn hardloopschoenen kunnen al niet wachten om over de heuvels te rennen.

  • http://www.energy-plus.info/ Energy+

    Veel succes ermee en zorg dat die schoenen zo gemotiveerd blijven 🙂