Trailrunning, het nieuwe rennen

Hardlopers zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ze willen meer dan een massaal loopevenement op het asfalt. Ze willen de natuur in, om de rust te voelen en te zien hoe mooi de omgeving is. Op de fiets deden we dat al veel langer: van de gebaande paden af gaan en dwars door het bos fietsen. Mountainbiken noemen we dat. Maar nu is er dus ook een vorm van hardlopen waarbij je het vrije veld in rent. Trailrunning. Daarbij gaat je tocht door het bos, door het weiland, dwars door riviertjes, en heuvels op en af.

Trailrunning wedstrijden

Er worden in Nederland steeds vaker echte trailruns georganiseerd. Het gaat hierbij om pittige afstanden over een moeilijk parcours. Op Schouwen-Duiveland heb je bijvoorbeeld de Trail by the Sea, een tocht van bijna veertig kilometer door bossen en duinen. Deze tocht, of pardon, trail, werd afgelopen februari voor de eerste keer gehouden, en wordt zondag 24 februari 2013 voor de tweede maal georganiseerd.

Vanwege de afstand, die bijna een marathonafstand is, en het parcours, is deelnemen niet voor iedereen weggelegd. Je moet door het mulle zand, en smalle duinpaadjes op- en afrennen. Het is zwaar, maar prachtig, zeggen de mensen die deze trail hebben gelopen.

Een andere trailrun vindt in Maastricht plaats, namelijk de Sint Pietersbergloop. Deze gaat niet dwars door de heuvels, maar vooral over onverharde paden. Maar er moet wel flink wat worden geklommen en gedaald, in totaal 850 meter. Bovendien gaat de eerste 250 meter van deze trailrun door een oude kalksteengroeve, die nu beheerd wordt door Natuurmonumenten. Dat klinkt wel als een uitdagende start. Ook is het zo dat deze tocht niet alleen door Nederland gaat, maar ook door Vlaanderen en zelfs een stukje door Wallonië. Het wordt dan ook aangekondigd als een Euregionale tocht. De renners lopen dertig kilometer.

Het is vast niet voor niets dat de Nederlandse trailruns plaatsvinden op plaatsen in ons vlakke landje waar toch wat de klimmen en te dalen valt, zoals in duingebieden en in de Limburgse heuvels. Zo vinden er trails plaats op Texel: de Texeltrail. En op de Veluwe: de Veluwezoomtrail. Bij deze laatste trail ga je wel degelijk dwars door de modder, tot je middel door de varens en door kuddes Schotse Hooglanders. En dat 52 kilometer lang. Dat is al bijna ultra-trailrunning. Ultra-trailrunning?

Ultra-trailrunning

Ja, zoals overal, is er ook in het trailrunning een baas boven baas. Dat is ultra-trailrunning. Daarvoor moet je dan wel naar het buitenland. Naar Whitehorse, in de Yukon, Canada, bijvoorbeeld. Daar kun je een trailrun doen van 692 kilometer. Je hebt er dertien dagen de tijd voor, de snelste deelnemer tot nu toe deed er 200 uur en 15 minuten over. De Arctic Ultra heet deze uitdaging. De temperatuur kan dalen tot min vijftig graden Celcius, en de slechts de helft van de deelnemers haalt de finish. Niet vergeten je GPS mee te nemen, want de route is weliswaar gemarkeerd, maar deze markeringen kunnen natuurlijk ondersneeuwen.

Geen hardloopschoenen

Voor trailrunning kun je speciale schoenen kopen. Die hebben meer profiel op de zool, omdat de ondergrond minder regelmatig is dan wanneer je over een weg of pad rent. De neus van de schoen is extra stevig, voor het geval dat je bijvoorbeeld tegen een steen stoot. Deze schoenen zijn te koop bij gespecialiseerde runningsportzaken.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+