De Dam tot Damloop, een feest voor iedereen

Zondag 23 september is het weer zo ver: de Dam tot Damloop vindt plaats. Deze hardloopwedstrijd start op de Dam in Amsterdam, en eindigt, via de IJ-tunnel, op de Dam in Zaandam. De wedstrijd vond voor de eerste keer plaats in 1985. Men had al plannen vanaf 1981, maar het duurde vier jaar voordat alle instanties wilden meewerken. Vooral de gemeente Amsterdam zag het in eerste instantie niet zitten omdat de IJ-tunnel dan moest worden afgesloten voor verkeer. Dat heeft de organisatie Stichting Sportevenementen Le Champion opgelost door de start en de finish om te draaien. Nu starten de lopers in Amsterdam, en zijn dan vrij snel door de tunnel, zodat die niet zo lang gestremd is.

De Dam tot Damloop is in de bijna dertig jaar dat zij nu bestaat uitgegroeid tot het grootste loopevenement van Nederland, en ook wereldwijd hoort zij bij de grotere loopevenementen. Er doen rond de vijftigduizend mensen mee. De loop is erkend door de Nederlandse Atletiekunie. De afstand is 16,1 kilometer, oftewel precies tien Engelse mijl. De lopers komen uit de hele wereld. Er doen ieder jaar grote namen mee.

Niet alle deelnemers lopen mee voor de eerste plaats. Er zijn ook veel mensen die zich laten sponsoren voor het goede doel. Organisaties zoals War Child en de Hartstichting doen maar liefst met twintig teams mee. En waar de inschrijving voor de wedstrijd al lang geleden is gesloten, is er voor wie nu nog besluit mee te willen lopen altijd een plek in een goededoelenteam. Aan het goede doel betaal je startgeld en bij sommigen leg je je vast om minimaal een bepaald bedrag bij elkaar te lopen.

Geen groot sportevenement zonder side-events. Tegelijk met de Dam tot Damloop zijn er twee kortere looptochten. Er is een recreatieve loop over 6,4 kilometer oftewel vier Engelse mijl. Deze loop begint en eindigt in Zaandam. Hoewel hij recreatief van aard is, kent de loop wel een limiet: je moet de vier Engelse mijl binnen een uur hebben afgelegd. Verder is er een speciale loop voor dames, de Run2Day Ladies Day. Ook deze loop heeft een afstand van vier Engelse mijl, en begint en eindigt in Amsterdam. Aansluitend is er een feest en je kunt als dame de dag stijlvol afsluiten door in filmmuseum Eye naar de film Lola Rennt te gaan. Verder zijn er in Zaandam en in Amsterdam-Noord Mini-Dam tot Damlopen voor kinderen, die afhankelijk van de leeftijd een of twee kilometer rennen.

Topatleten rennen, recreatieve renners rennen, dames rennen, kinderen rennen, en om het feest compleet te maken rennen ook bedrijfsteams tegen elkaar. De Dam-tot-Damloop is zelfs officieus het Nederlands Kampioenschap voor bedrijfsteams. Bij de bedrijfsteams was de laatste jaren bij de vrouwen het team van de politie kampioen, en bij de mannen het team van hardloopwinkel Run2Day.

Bij het evenement zijn zo’n achthonderd vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden. Ze regelen bijvoorbeeld het verkeer, bouwen de start en de finish op en af. En er staan natuurlijk duizenden mensen langs de kant om hun familie en vrienden aan te moedigen, en ze een bloemetje te overhandigen bij de finish. Kortom, dit is echt een topevenement, een atletiekfeest voor iedereen.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+