Levenslang actief zorgt voor mentale fitheid op je 50e

Mensen die hun leven lang drie of vier keer per week te sporten zijn op hun 50e mentaal fitter. Zelfs één dag per week sporten zorgt voor grote voordelen. Dat blijkt uit onderzoek.

Meer dan 9000 mensen deden mee met het onderzoek. De proefpersonen werden vanaf hun elfde getest en met intervallen werd gekeken in hoeverre de personen zich nog bezighielden met beweging. Ook kregen de deelnemers geheugen-, aandachts- en leertesten.

De deelnemers die vanaf het begin van de test (dus vanaf hun 11e jaar) twee, drie of meer keer per maand hadden gesport scoorden hoger in de test dan de deelnemers die minder sportten.

‘Het is algemeen bekend dat een gezonde lichaam zorgt voor een gezonde geest’ zegt onderzoeker Dr. Alex Dregan. ‘toch wil niet iedereen de aangeraden 150 minuten van fysieke activiteiten per week doen. Voor deze mensen helpt elk beetje beweging aan de staat van hun cognitieve gezondheid later, dat moeten we verder onderzoeken.’

De resultaten van het onderzoek worden vandaag gepubliceerd in het medisch tijdschrift ‘Psychological Medicine.’

 

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+