Formule 1: Duurste sportcircus ter wereld begonnen in Melbourne

Zondag 18 maart ging het weer van start, het nieuwe seizoen van de formule 1. Qua status de best bekeken (gemiddeld 50 tot 60 miljoen televisie toeschouwers per race), best bezochte en meest bekende tak van autosport. Daarnaast ook de duurste tak van sport ter wereld. Alle bekende namen stonden weer aan de start van de 1e Grand Prix die de laatste jaren verreden wordt in het Australische Melbourne. Wereldkampioen Sebastian Vettel, zijn teamgenoot bij Red Bull Racing Mark Webber, Lewis Hamilton, meervoudig wereldkampioen Michael Schumacher, Fernando Alonso en alle andere coureurs trapten het gas weer diep in om de overwinning binnen te slepen. Uiteindelijk was het Jenson Button die namens McLaren voor Sebastiaan Vettel en Lewis Hamilton de eerste Grand Prix van 2012 op zijn naam wist te schrijven.

Geschiedenis Formule 1 Grand Prix

De eerste formule 1 kampioenschapsrace werd verreden in 1950 op het circuit van Silverstone in Engeland en gewonnen door Guiseppe Farina uit Italië in een Alfa Romeo. De eerste jaren van deze sport werden gedomineerd door traditionele automerken als Alfa Romeo, Ferrari, Mercedes en Maserati. In de beginjaren werden veel technische zaken uitgeprobeerd die later terug zijn gekomen in de auto van hedendaagse consumenten. Het testen en uitproberen gebeurde met name tot begin jaren ’80. Daarna kreeg de commercie steeds meer invloed  op het Formule-1 gebeuren. Met de introductie van sponsoring en de invloed van Bernie Ecclestone werden de commerciële belangen enorm en was/is het voor de kleinere teams steeds lastiger om de aansluiting te vinden met de grote teams. Ook dit seizoen is de verwachting dat er 3 tot 4 teams de dienst gaan uitmaken in de strijd om de titel. Red Bull Racing, McLaren, Ferrari en Mercedes zullen waarschijnlijk gaan uitmaken wie er wereldkampioen wordt bij de coureurs en wie bij de teams.

Veiligheid Formule 1

Eén van de zaken die deze sport zo spectaculair maken zijn de vele ongelukken die er gebeuren. De laatste jaren wordt er veel aandacht besteedt aan veiligheid van de coureurs door dit in te bouwen in de wagens maar ook de circuits worden steeds veiliger gemaakt. Als men vroeger van de weg raakte kon men maar zo een boom raken of het publiek inrijden. Tegenwoordig hebben alle circuits verplicht lange uitrijstroken of grindbakken langs de baan om zware ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen. In het verleden kwamen er regelmatig coureurs om het leven na een ongeluk. De laatste was de Braziliaan Ayrton Senna tijdens de Grand Prix van San Marino in 1994. Dit ongeluk wordt tevens een van de grootste aller tijden genoemd uit de geschiedenis van de Formule 1. Saillant detail is dat de dag voor dit dodelijke ongeluk er ook een coureur, Roland Ratzenberger uit Oostenrijk, het leven liet tijdens de training. Andere bekende namen uit het verleden die zijn overleden door een ongeluk zijn Elio de Angelis, Gilles Villeneuve, Ronnie Peterson en Jochen Rindt. Ook een Nederlander liet het leven bij het uitvoeren van deze sport, namelijk Carel Godin de Beaufort tijdens een training op de Nurbürgring in 1964.

Zoals gezegd, het is weer begonnen! En wereldwijd zullen vele miljoenen weer plaatsnemen voor de beeldbuis om te gaan genieten van inhaalacties, crashes, pitstops en veel meer actie tijdens alle nog te komen Grand Prix wedstrijden. Voor veel mensen (vooral mannen en jongens) is het kijken naar hun ultieme droom. Racen in een wagen die de 300 kilometer per uur makkelijk haalt…

Jos Eerden

  • Karin

    En held Kimi doet weer mee!