Els Wermenbol, ijskoud de beste

Els Wermenbol, de enige Nederlandse deelneemster aan het WK Winterzwemmen is dik tevreden. Dit weekend zwom ze tijdens de wereldkampioenschappen dan wel niet naar een medaille maar behaalde ze wel een persoonlijk record op de 25 meter borstcrawl.

‘De wedstrijdspanning gierde door mijn lijf.’ Zegt Wermenbol over haar deelname. In een tijd van 23,21 seconden was ze aan de overkant. Dat lijkt geen echte opgave, een halve minuut zwemmen, maar niets is minder waar. Het ijs dreef namelijk letterlijk op de Lielupe Rivier in het Letse Jurmala waar de Winter Swimming World Championsships werden gehouden. Met pompen en harken werd het ijs weggewerkt zodat er gezwommen kon worden. De stemming zat er meteen al goed in, ook langs de kant, waar toeschouwers de vrieskou trotseerden om de winterzwemmers aan te moedigen. Ondanks  het behalen van haar persoonlijk record greep Els net naast een plak. Ze werd vierde.

Naast de sportieve prestaties geniet Wermenbol ook van het randgebeuren van de winterzwemwedstrijden:  ‘De sfeer is sportief. Na de zwempartij zit je samen in een hot-tub. Er zijn er 2 sauna’s op wielen en we kleden  ons om in containers die ‘dressing room’ heten. Basic maar precies wat je nodig hebt. Het is erg gezellig om alle mijn vriendinnen en vrienden uit Noorwegen weer te zien. En ook die uit Duitsland en Finland’

De 50 meter borstcrawl ging Wermenbol ook goed af. Dit keer deed ze er 53 seconden over. In haar categorie (dames 55-60 jr) werd ze vijfde.

Sport verbroedert

Dat de sfeer onderling tijdens de kampioenschappen uiterst gemoedelijk is beaamt Wermenbol: ‘ Op de terugweg naar het hotel was ik op zoek naar de pendelbus. Ik trof een Finse Privé-bus en kon met hen meerijden. dat typeert precies de gemoedelijkheid. Sport verbroedert.’

Het is niet niks, dat winterzwemmen. Wermenbol heeft er het hele jaar voor getraind. En ondanks haar 57 jaar denkt ze nog lang niet aan stoppen. ‘Of ik van de zomer in de Beringstraat kom zwemmen vroeg Alexander uit Rusland me. Het water is er dan ongeveer 6 graden. Hmm, klinkt aantrekkelijk. Misschien vind ik er een sponsor voor; ijskoud de beste. Maar eerst…feest’.

Bekijk de officiele promotievideo van de organisatie van het WK Winterzwemmen 2012 in Letland.

 

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+