Elfstedenkoorts in de ijskast gezet, de mythe leeft voort

Heel Nederland heeft er naar uitgekeken maar gisteravond viel het besluit helaas negatief uit. Er komt voorlopig geen 16e elfstedentocht. De vereniging Friesche Elf Steden kwam tot dit besluit na overleg met alle rayonhoofden. Een aantal waren positief maar ook een aantal negatief. Het ijs heeft niet de vereiste dikte op dit moment om verantwoord 16.000 schaatsers over het ijs te sturen. Men houdt nog een kleine hoop dat na de verwachte dooi van zondag en/of maandag er toch een hernieuwde vorstperiode komt maar de verwachtingen lijken dit tegen te spreken.

Vereniging Friesche Elf Steden

Voor de sporters erg jammer, voor de mensen in Friesland erg jammer, voor de media jammer maar toch zijn er ook positieve dingen te noemen. Met name het gezonde verstand van het bestuur van de vereniging Friesche Elf Steden die zich niet gek hebben laten maken door vooral de media, maar puur gekeken hebben naar de mogelijkheid om een tocht te laten doorgaan op het moment dat het ook kan. Het kan nu niet, en dus is het besluit erg verstandig, hoe moeilijk misschien ook. Daarnaast is er veel aandacht voor Nederland en Friesland in het bijzonder vanuit het buitenland. Waarbij men aldaar maar moeilijk kan begrijpen hoe zo’n klein landje in de ban kan zijn van een sport waar men in de rest van de wereld niet zo heel veel mee heeft (op een enkele Noor, Duitser, Amerikaan, Canadees en Tsjech na dan).

De Elfsteden Mythe leeft voort

De mythe leeft dus voort en daarmee de hoop dat hij er nog een keer komt, de Tocht der Tochten en ik moet zeggen dat het mooi zou zijn als het nog een keer gebeurt, want als echte Nederlander moet je het een keer meegemaakt hebben, al is het maar voor de televisie. Het blijft een bijzonder fenomeen en daar mogen we als Nederlander best trots op zijn.

Tot die tijd moeten we het doen met de tochten die wel gereden zijn, zoals het Nederlands kampioenschap op natuurijs met als winnaar Jorrit Bergsma bij de heren en Yvonne Spigt bij de dames. Daarnaast de tochten die nog komen zoals de Veluwemeertocht, een klassieke tocht over 100 kilometer en allerlei andere tochten voor de schaatsliefhebbers en marathonrijders. Ook fantastische evenementen, maar het haalt het toch niet bij de Tocht der Tochten. We moeten dus nog even wachten maar meestal wordt geduld beloond. En daar houden we ons dan maar aan vast want eens klinkt het weer “it giet oan”.

Jos Eerden