EHBO met je telefoon

Je bent al een tijdje aan het rennen en dan ineens is er die helse pijn. Een verzwikte enkel, een blaar of een zweepslag kan immers iedereen overkomen. Maar hoe zat het nou ook alweer met die verzorging. En wat moet je juist niet doen?

Het eerste dat je kunt doen is naar je telefoon grijpen of op zoek naar de dichtsbijzijnde AED. Niet om meteen de ambulance te bellen (misschien hebben anderen die harder nodig dan jij) maar om de EHBO App van het Rode Kruis te raadplegen. Het Rode Kruis heft haar EHBO App namelijk vernieuwd en daar hebben de sporters baat bij want vanaf nu heb je snel de beste behandelingen bij sportblessures bij de hand.

Levens redden, letsel beperken.

Ieder jaar lopen 3,5 miljoen sporters een blessure op. De helft daarvan moet medisch worden behandeld. Soms komt de hulp te laat. 8 sporters overlijden jaarlijks aan de gevolgen van een ongeval. Het rode kruis heft haar speciale EHBO app daarom vernieuwd, want kennis van Eerste Hulp in de eerste minuten van een ongeval is cruciaal om levens te redden of letsel te beperken.

In totaal hebben inmiddels meer dan 500.000 Nederlanders de Rode Kruis EHBO App gedownload.

De App van het Rode Kruis bestond al maar is nu  aangevuld met de beste behandelingen bij 16 sportblessures, zoals botbreuken, spierscheuringen, hersenschuddingen, en blaren.

Eerste hulp bij zweepslag

We pikken er even een onderdeeltje uit. De zweepslag. Eerst kijk je of je inderdaad met een zweepslag van doen hebt. De app bevat het kopje ‘Wat stel je vast’ waar de blessure gedefinieerd wordt. In dit geval: ‘Plotselinge pijnscheut in een spier, niet verder kunnen sporten, niet goed op het been kunnen staan en/of functieverlies van de spier, pijn bij het aanspannen en rekken van de spier en zwelling van de spier. Check.

Als er eenmaal is vastgesteld dat je een zweepslag hebt kom je bij het kopje: ‘Wat doe je’ Hier vind je tips om een slachtoffer (of jezelf) zo snel en goed mogelijk te helpen. In het geval van een zweepslag: Koel de plaats onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Vermijd dat het slachtoffer steunt op een gewond been. Verwijs naar professionele hulp als er na 48 uur geen vermindering van de pijn is.

EHBO binnen handbereik

Maar ook bij een simpele blaar kan de app van pas komen. Onder het kopje ‘sportblessures – Blaren’ staatprecies beschreven hoe elke blaar behandeld kan worden. (prik hem door aan de zijkant en dus NIET in het midden).  De app is lekker uitgebreid. Zo zijn er behandelmethodes voor  de bloedneus, hersenschudding, schaafwonden en kramp te vinden maar ook voor tips bij een steek in de zij, verstuikte enkel of een vuiltje in het oog kun je nu je telefoon pakken.

Het streven is natuurlijk altijd om gezond weer thuis te komen van het sporten, maar mocht je in de problemen komen onderweg dan is de EHBO vanaf nu dus binnen handbereik.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+